You are here

Radiating Africa: Film- en debatevent op 16 mei

Submitted by Beheerder on Fri, 16/05/2014 - 08:39

(23 april 2014) De Nuclear Security Summit en Nuclear Industry Summit waren het gesprek van de dag in maart 2014. Fukushima en Tsjernobyl zijn in maart en april weer herdacht. Maar waar begint de nucleaire keten eigenlijk? En welke impact heeft dit op landen in Afrika en andere continenten? Wie heeft verantwoordelijkheid in Europa?

Van 10 tot 18 mei 2014 bezoeken vertegenwoordigers van milieuorganisaties uit Kameroen, Tanzania en Mali verschillende plekken in Nederland om met zo veel mogelijk organisaties, media en politici te praten over de plannen van mijnbouwbedrijven om in deze landen uranium te winnen. Ze worden vergezeld door een specialist uit Niger, het land dat al tientallen jaren ervaring heeft met de gevolgen van uraniummijnbouw. Ze komen ook om de (potentiële) gebruikers van het uranium aan te spreken. Immers, alleen Zuid-Afrika heeft twee kerncentrales, verder gaat al het uranium dat in Afrika gewonnen wordt naar Europa, Azië en de Verenigde Staten. URENCO, het internationale uraniummijnbouwbedrijf dat voor 33% in handen is van de Nederlandse Staat, verrijkt uranium voor minstens 170 kerncentrales. De fabriek in Almelo is daarmee een grote speler op de wereldwijde nucleaire markt, maar URENCO vertelt niet waar het uranium vandaan komt. Op donderdag 15 mei gaan de Afrikaanse gasten, WISE en partners op bezoek bij URENCO in Almelo.

Radiating Africa - the Menace of Uranium Mining
Film- en debatevent over uraniumijnbouw en gevolgen

Op 16 mei 2014 organiseert WISE, met ondersteuning van International Union for Conservation of Nature (IUCN NL), een film- en debatevent. In Studio K, Amsterdam, worden documentaires over uraniummijnbouw vertoond. Hoogtepunt van het avondprogramma is de spraakmakende en controversiële film Pandora's Promise, met uitleg van Prof. Dr. Wim Turkenburg en daaropvolgend een debat. Welke impact heeft uraniummijnbouw op maatschappij en milieu? Wie neemt verantwoordelijkheid voor de gevolgen? Hebben we kernenergie nodig om het klimaat te redden? Waar komt uranium eigenlijk vandaan? Is er voldoende transparantie in deze hele keten? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het evenement. Iedereen is uitgenodigd om het hele programma (van 14:00 tot 22:30 uur) bij te wonen of te kiezen voor een deel, bijvoorbeeld alleen de avondfilm en het debat.

Wanneer: Vrijdag 16 mei 2014, 14:00 - 22:00
Begin: Deel 1 (middagprogramma): 14:00,  Deel 2 (diner met World Café): 17:30,  Deel 3 (avondprogramma): 19:00
Waar: Studio K, zaal 3, Timorplein 62, 1094 CC Amsterdam
Toegang: € 5 alleen films en inhoudelijk programma, € 10 met duurzaam diner (alleen contant betalen mogelijk)
Voertaal: Engels
Meer informatie: Zie programma beneden en hier
Tel.: 020-6126368, e-mail: energytransition[at]wiseinternational.org

Projectpartners van WISE en andere experts uit Niger, Tanzania, Kameroen en Mali zullen aanwezig zijn op 16 mei. Ze hebben allemaal te maken met (plannen voor) uraniummijnbouw. De Afrikaanse gasten stellen zich voor en laten beelden zien van de in hun land bedreigde gebieden. In de middag begint het programma met de internationaal bekende documentaire Yellow Cake die laat zien welke gevolgen uraniummijnbouw heeft voor mens en milieu.

Tijdens een duurzaam diner met een Afrikaanse twist wordt een World Café aangeboden, dat het publiek de mogelijkheid biedt om in gesprek te gaan met de gasten, organisatoren en andere betrokkene. Per tafel kunnen intensieve gesprekken gevoerd worden over thema's rond uraniumwinning (transparantie, wetgeving, democratie, milieuvervuiling, etc.). We wisselen een keer, zodat iedereen over twee thema’s mee kan praten.

Na het diner wordt de controversiële film over kernenergie Pandora’s Promise vertoond. Kernenergiedeskundige Prof. Dr. Wim Turkenburg geeft commentaar op de film, waarna we met de zaal, voorstanders en tegenstanders van kernenergie en onze Afrikaanse gasten in een fishbowl-debat in gesprek gaan. Aan dit interactieve debat zullen deelnemen: Prof. Dr. Wim Turkenburg (Universiteit Utrecht), Gerrit Boersma (Kernvisie), Jorien de Lege (Greenpeace Nederland), Monseigneur Sébastien Mongo Behon (secretaris-generaal van de NECC – Nationale Bisschoppenconferentie van Kameroen), Ali Moussa Dogo (uraniummijnbouw-expert uit Niger, GVD-Afrique Niger), Peer de Rijk (WISE) en anderen. Bij voldoende belangstelling eindigt het programma met enkele korte documentaires.
 

13:45

Arrival and registration

14:00

Welcome and introduction

14:05

Yellow Cake, documentary on uranium mining

15:55

Introduction to project on uranium mining, transparency and responsibility (IUCN NL and WISE)

16:00

Introduction and documentary on the situation in Cameroon with project partners from Cameroon (SNJP)

16:15

Presentation and images from Mali with project partners from Mali (AMCFE)

16:30

The Road to Calamity, documentary on the situation in Tanzania, with introduction of Anthony Lyamunda from Tanzania (CESOPE)

17:00

Registration for newcomers

17:30

Dinner and World Café

18:45

Registration for newcomers

18:55

Welcome (evening programme)

19:00

Pandora’s Promise, documentary on nuclear power

20:30

Introduction and presentation Prof. Wim Turkenburg

21:00

Fishbowl debate on nuclear power and its fuel chain, extractive industry and uranium mining, transparency and responsibility of stakeholders

22:00

Final conclusions and closure

22:00

Optional movies on uranium mining and similar topics (or end)

23:00

End

 

WISE coördineert een project over uraniummijnbouw, transparantie en verantwoordelijkheid van stakeholders, gesteund door IUCN NL, partner in de Ecosystem Alliance, en werkt samen met de Afrikaanse partnerorganisaties SNJP (Kameroen), AMCFE (Mali) and CESOPE (Tanzania). Meer informatie volgt tijdens het film- en debatevent op 16 mei 2014.