You are here

Grootste klimaatkillers van Nederland

Submitted by Beheerder on Mon, 31/07/2017 - 14:06

Welke bedrijven stoten het meeste CO2 uit? Daar hoor je verschillende geluiden over. Shell, zegt de ene. Nee, de grootste CO2-emissies ontstaan bij de hoogovens van Tata Steel, roept een ander. Hier is het antwoord.

Wij zochten het op in het register van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), de overheidsinstantie die erop toeziet dat bedrijven die deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) voldoen aan hun verplichtingen. Alle grote CO2-uitstoters van Nederland, in 2016 zo'n 467 bedrijven, moeten verplicht meedoen aan het ETS. Van die bedrijven wordt er dus precies bijgehouden wat de emissies zijn. Wij keken in het overzicht van de NEa welke bedrijven nou écht de meeste CO2 uitstoten:


Zes kolencentrales in de top 10!

De allergrootste producent van broeikasgassen is dus het internationale energieconcern RWE met haar nieuwe mega-kolencentrale in de Eemshaven. Eemshaven ligt in het uiterste noorden van de provincie Groningen. De centrale heeft het gigantische vermogen van 1560 MW.

Op de tweede plaats in het overzicht van grootste klimaatkillers staat Tata Steel, de staalfabriek in Ijmuiden. Maar als we verder kijken zien we dat de plaatsen 3,4, 6, 8 en 9 door kolencentrales worden ingenomen. In totaal zes plaatsen uit de top 10 gaan naar kolencentrales!

Is er een connectie met jouw stroomleverancier?

De laatste jaren is een aantal grote energiereuzen opgesplitst en van nieuwe namen voorzien. Daardoor is het vaak onduidelijk welke kolencentrale nou aan welke stroomleverancier gelieerd is. Daarom even deze reminder, via de link vind je meer info over deze bedrijven.