You are here

Test energievergelijkers

Submitted by Beheerder on Tue, 07/02/2017 - 16:38

Online energievergelijkers spelen een steeds belangrijkere rol voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe energieleverancier. Er zijn ook steeds meer van dit soort websites. Maar welke zijn nou betrouwbaar als het gaat om de keus voor een duurzame energieleverancier?

WISE beoordeelt in een nieuwe studie 80 online energievergelijkers op drie criteria:

  1. Kan met behulp van de groene filters die de meeste vergelijkingssites aanbieden een keuze voor een écht duurzaam energiebedrijf gemaakt worden?
  2. Biedt de vergelijkingssite een service voor mensen die zelf stroom produceren? En wordt het terugleveren van stroom correct in de vergelijking verwerkt?
  3. Worden correcte standaard verbruikcijfers (vooraf ingevulde geschatte cijfers over gas- en stroomverbruik) gehanteerd?

WISE heeft in 2015 ook al onderzocht hoe duurzaam de online energievergelijkers zijn. Dat viel zwaar tegen. We constateren nu dat ze over het algemeen duurzamer zijn geworden. Maar nog steeds scoren maar 20 van de 80 onderzochte vergelijkers een voldoende. Op basis van het onderzoek kreeg elke vergelijkingswebsite een rapportcijfer. Het resultaat voor de zeven grootste partijen in de markt:  

website rapportcijfer
gaslicht.com 8,2
easyswitch.nl  6,8
energievergelijker.nl 6,8
overstappen.nl 5,2
energieleveranciers.nl  5,1
independer.nl 5,0
pricewise.nl 2,5

De energievergelijker die WISE zelf initieerde om de markt op te schudden werd natuurlijk ook onderzocht. Op het onderdeel duurzaamheid haalt deze vergelijker de maximale score, maar op andere onderdelen kan ook deze vergelijker nog worden verbeterd. De eindscore werd een 8,2.