You are here

Waar in 't bronsgroen eikenhout

Submitted by Beheerder on Sat, 10/06/2017 - 17:47

​Van deur tot deur minimaal 3 uur. En dan nog terug. Vaak de laatste trein terug uit Maastricht; kwart over twee in de nacht thuis. In de afgelopen twee maanden 23 keer. En (bijna) al die keren vond ik het geweldig. Waarom?

Omdat duizenden Limburgers zich dag-in, dag-uit, uitsloven om met elkaar een geweldig sterk signaal te geven; ze willen de gevaarlijke kerncentrales in Tihange, vlakbij over de grens in Belgie, gesloten zien. En ze hebben ons gevraagd een handje te helpen. Dat is precies waar WISE voor is opgericht; ondersteuning van lokale groepen en burgers in een regio – waar ook ter wereld -  die geconfronteerd worden met kernenergie. Dat kan een kerncentrale zijn, een uraniummijn, een transport met kernafval, vervuiling door kernproeven, experimenten met radioactieve stoffen.

Gesprekken, eindeloos veel gesprekken. Met boeren, burgers en buitenlui. Met bestuurders, bekende Limburgers, journalisten, huisvaders, politieke partijen, ziekenhuispersoneel. En het is zo bijzonder wat er gebeurt; zangkoren die zich samen opgeven en met 60 man sterk, in mooi zwart pak, in de ketting gaan staan. Schoolklassen, zorgtehuizen, (of er ook een kilometer in de ketting gereserveerd kon worden voor alleen rollator-gebruikers..) mensen die CDA, VVD of een lokale partij stemmen. Vliegverenigingen die uit de lucht alles willen filmen, klooster die hun parkeerplaatsen ter beschikking stellen. Ik word er elke keer dat ik in Limburg ben heel vrolijk van.  

En natuurlijk ook discussies met mensen die nog wel geloven in kernenergie. Of autoriteiten die zeggen de actie te steunen maar zich heel star en bureaucratisch opstellen. Maar vooral heel veel enthousiasme, boosheid die omgezet wordt in daadkracht. Waar vind je nog Burgemeesters die elke zaterdag in hun stad staan te flyeren om  burgers op te roepen deel te nemen aan een demonstratie?  Een Provinciaal bestuur dat een Gedeputeerde naar voren schuift als ‘ambassadeur‘ van de actie en die samen met Pinkpop-directeur Jan Smeets (ook ambassadeur) folders loopt uit te delen?  

Dat zouden meer werknemers van milieuorganisaties - die zich op hun kantoor in Amsterdam het hoofd breken over hoe ze de mensen in beweging krijgen - moeten doen; het omarmen van lokale kracht en woede. En die faciliteren en ondersteunen.

Het gaat gebeuren; 60.000 mensen die, hand-in-hand dwars door het glooiende landschap van prachtig Limburg,  een veilige toekomst opeisen. En o ja, de Limburgers hopen op solidariteit uit de rest van het land. Vandaar dat WISE uit 15 steden bussen organiseert

(Peer de Rijk/ WISE, 10 juni 2017)