You are here

Borssele’s sloop = Zeelands hoop. Actie bij AVA Delta

Submitted by WISE on Sun, 22/05/2016 - 13:34

Op woensdag 25 mei vond de aandeelhoudersvergadering van het Zeeuwse energiebedrijf Delta plaats. WISE, Greenpeace, Laka, Stop Borssele, Benegora, de Zeeuwse Milieufederatie, GroenLinks Zeeland en SP Zeeland waren er bij.

Delta zit dik in de knoei en wordt in delen opgeknipt en verkocht. Maar..... het bedrijf is ook voor 70% eigenaar van de kerncentrale Borssele. En die wil niemand kopen. De centrale draait met zwaar verlies en moet in de komende jaren grote bedragen investeren om aan de door de overheid vereiste veiligheidsnormen te blijven voldoen. Dat geld is er eigenlijk niet. Bovendien hebben WISE en Greenpeace nu een handhavingsverzoek lopen bij de toezichthouder, de ANVS. Hierin eisen we sluiting van de kerncentrale Borssele zolang er nog geen tweede, apart aangelegde, noodstroomvoorziening naar het vaste elektriciteitsnet is gerealiseerd. Elke kerncentrale dient die te hebben voor het geval de eerste vaste lijn, door wat voor oorzaak dan ook, uitvalt.

Op 25 mei boden we de aandeelhouders van Delta (de provincie Zeeland en alle Zeeuwse gemeenten) een reuze-grote sloophamer aan onder het motto: Borssele's sloop = Zeelands hoop. De kerncentrale is een blok aan het been en dreigt het hele bedrijf mee te sleuren de afgrond in. Er wordt al maanden met Minister Kamp (EZ) onderhandeld over een 'oplossing'. De centrale mag niet aan een buitenlandse partij verkocht worden, Nederlandse energiebedrijven hebben geen enkele belangstelling en de aandeelhouders hebben geen zin om steeds maar weer geld in de verlieslatende centrale te blijven pompen. En zeker niet als er voortdurend discussie is over de veiligheid van de centrale. Sluiten en snel ontmantelen biedt Zeeland de beste kansen op het overeind houden van (hoogwaardige) werkgelegenheid in de nucleaire sector. Wettelijk is vastgelegd dat de kerncentrale direct na sluiting ontmanteld moet worden. Wereldwijd zijn er nog maar minder dan tien kerncentrales daadwerkelijk gesloopt. Wie nu kennis en ervaring opdoet heeft wat te bieden in een forse groeimarkt; de komende decennia gaan er wereldwijd honderden kerncentrales gesloten worden. Zeeland; tel je knopen, ga Borssele slopen! 

Een verslag van de actie in de PZC

Een verslag van de actie op Omroep Zeeland 

Aardige analyse op een site van ee consultancyfirma

Opiniebijdrage Greenpeace in FD over kansen voor Delta