You are here

De stichting 'we wisten 't ook niet meer' gaat Borssele beheren

Submitted by WISE on Thu, 26/05/2016 - 09:39

Op 25 mei maakt Delta bekend hoe ze om wil gaan met de kerncentrale Borssele waarvan ze voor 70% eigenaar is. Omdat de verlieslatende kerncentrale anders nog meer gezonde delen van het energiebedrijf meesleurt in haar val wordt ze ondergebracht in een aparte stichting. Dit blijkt uit de presentatie die in Zeeland voor de aandeelhouders werd gegeven.  

De aandeelhouders en/of Minister Kamp (het Rijk) moet dan een paar honderd miljoen euro meegeven aan de stichting om failliessement op heel korte termijn te voorkomen en zeker te stellen dat de investeringen - die nu gedaan moeten worden om de veiligheid te borgen - beschikbaar gedaan worden. Opmerkelijk is dat voor het eerst gerept wordt van 'gesprekken met meerdere ministeries'. Kennelijk heeft Kamp laten weten er in elk geval geen zin in te hebben om de rekening alleen uit zijn eigen begroting te betalen. En nog steeds is onduidelijk hoeveel geld er nu op korte termijn precies zou moeten worden meegegeven aan de stichting. Er worden bedragen genoemd van 200 miljoen euro maar helemaal duidelijk is het nog steeds niet.
Overigens gaat dit voorstel er van uit dat er vanaf 2021 weer geld verdiend kan worden met de kerncentrale. Dan zou de elektriciteitsmarkt weer aantrekken. Waar die aanname op gebaseerd is blijft onhelder, er zijn immers ook genoeg analisten die verwachten dat de marktprijs voor stroom de komende 10 jaar alleen maar zal blijven dalen. 

De aandeelhouders lijken weer voor het blok gezet te worden en gedragen zich als de befaamde konijnen die in de koplamp staren, klaar om overreden te worden. Het Rijk - die nadrukkelijk gevraagd is om mee te denken over een oplossing - speelt het hard en wil de aandeelhouders maximaal door het stof zien gaan voordat Minister Kamp zich over het hart strijkt en de Provincie en gemeenten uit de ellende haalt. Delta beweert dat nu sluiten veel duurder is dan openhouden. Niemand eist de onderliggende sommen op. Waarschijnlijk wordt steeds het in 2033 benodigde bedrag voor ontmanteling aangehaald die bij directe sluiting meteen beschikbaar zou moeten zijn (meer dan 500 miljoen euro). Maar als de aandeelhouders iets assertiever zouden zijn zou ze de centrale gewoon nu sluiten en ook het Rijk voor het blok zetten door te zeggen; "er is inderdaad nu nog niet genoeg geld voor ontmanteling en opslag van het kernafval. Iedereen weet al jaren dat dat zo is, ook het Rijk heeft die situatie steeds weer geaccepteerd. Wij gaan het niet betalen". Reken maar dat uiteindelijk het Rijk over de brug komt. 

Uit de gezamenlijke reactie van Greenpeace en WISE vanmorgen richting Zeeuwse media en aandeelhouders: "In dit geval is een 'stichting' gewoon een manier om subsidie te kunnen geven. Kerncentrale Borssele is geen philharmonisch orkest of een toneelgezelschap, maar een commercieel bedrijf. Borssele openhouden mag nooit een doel op zich zijn. Het is van de gekke dat belastingbetalers nu 200 miljoen zouden moeten gaan betalen voor een levensgevaarlijke installatie als een kerncentrale. We gaan er vanuit dat gemeenten en provincie zich nog eens goed achter de oren krabben en zich niet voor het karretje van Delta laten spannen. Als Borssele zijn eigen broek niet kan ophouden, heeft het geen bestaansrecht meer".