You are here

Elecrabel nodigt organisatie mensenketting uit voor gesprek op 25 juni

Submitted by WISE on Wed, 21/06/2017 - 16:27

Op 25 juni gaan tienduizenden mensen hand-in-hand een ketting vormen, van de kerncentrales in Tihange, via Luik en Maastricht naar Aken. Zij eisen de sluiting van Tihange 2 en Doel 3, de zogenaamde scheurtjesreactoren. De milieuorganisaties die deze actie hebben opgezet zijn al jaren actief voor de sluiting van de gevaarlijke kerncentrales in Tihange en dringen er ook al jaren bij Electrabel, de eigenaar, op aan om in gesprek te komen en (al dan niet openbare) discussies en gesprekken te organiseren over de verschillen van inzicht. 

Daar is nooit op gereageerd. En dan komt de directie van Electrabel 4 dagen voor de actie opeens met een uitnodiging om op de actiedag zelf op gesprek te komen in de centrale.... Tamelijk bizar natuurlijk, alsof wij op het moment dat de ketting gesloten wordt rustig in gesprek gaan op het terrein van de centrales. Wij staan natuurlijk zelf ook in de ketting tussen 14.00 en 15.00 uur! Dus hebben we Electrabel laten weten dat we graag in gesprek gaan over de veiligheid, de vele incidenten, de werkcultuur, de verhouding tot de onafhankelijke toezichthouder, de duizenden scheuren in het reactorvat van Tihange 2, de vaak knullige communicatie, de Tritium-lekken, de onopgehelderde ongelukken. We hebben laten weten dat de delegatie van Electrabel - als ze zo graag opeens op zondag in gesprek willen - van harte welkom zijn in de mensenketting, om 14.00 uur in Luik, (waar het pers- en coordinatiecentrum van de actie is), voor een openbaar gesprek .

Mochten ze daar geen zin in hebben dan staan we open voor een gesprek op korte termijn op het terrein van de kerncentrales.