You are here

felicitaties Marijke Vos

30 jaar WISE- een feestelijke aangelegenheid 

Een korte terugblik in de geschiedenis: WISE heeft haar roots in Amsterdam, daar mogen we als stad best trots op zijn. Van de kernenergiedemonstraties in de jaren ‘80, tot een wereldwijd kenniscentrum over de gevaren van nucleaire energie, tot een organisatie die keihard werkt aan de oplossingen voor het energievraagstuk: bijvoorbeeld door middel van zonne-energie en groene stroom. Activiteiten WISE sluiten naadloos aan bij de ambitie van Amsterdam: 40% CO2 reductie. Een mooi voorbeeld van recente vruchtbare samenwerking tussen de Amsterdamse stadsdelen (ARC) en WISE: een tiental Amsterdamse Klimaatcafés.

WISE organiseerde het afgelopen jaar in opdracht van het Klimaatbureau Amsterdam door de hele stad klimaatcafés. Informele bijeenkomsten met buurtbewoners, met debatten, informatie, cabaret en de nmiddels befaamde petje-op-petje-af klimaatquiz. Vorige week (29 januari) was er nog een succesvol klimaatcafé in Amsterdam Zuidoost. Amsterdam heeft relatief een hoog aantal huishoudens met groene stroom. Dit is mede te danken aan de campagne van WISE (‘Groene stroom?, Ja graag!’) en de klimaatcafés.

Ik ben benieuwd naar de komende 30 jaar! Amsterdam werkt aan een strategiedocument over de energiehuishouding in ‘2040’. Ik wil WISE graag uitnodigen hun ideeën over de energie-toekomst te leveren.

De WISE-heid komt met de jaren! Marijke Vos, Wethouder milieu, Gemeente Amsterdam