You are here

Gesprek met Tihange/Doel teleurstellend

Submitted by Beheerder on Mon, 09/10/2017 - 16:22

Op zondag (...) 8 oktober sprak een delegatie van de organisatie van de mensenketting van 25 juni met de directies van de Belgische kerncentrales Tihange en Doel.

Een paar dagen voor de mensenketting nodigde de directie van Tihange ons uit voor een gesprek op de dag van de actie zelf (een zondag). Dat was flauw,we wilden natuurlijk absoluut zelf meedoen aan de actie. Dus we nodigden ze vriendelijk uit om naar de kettingactie te komen voor een gesprek maar dat vonden zij weer niet zo'n goed idee. Afijn, maanden later was het dan zover, we konden terecht bij Tihange, op het terrein van de kerncentrales zelf. Onze delegatie bestond uit 5 mensen; iemand van WISE, iemand van het Duitse AAA, twee vertegenwoordigers van Belgische groepen die de mensenketting organiseerden en een specialist van Greenpeace Belgie. Aan de poort werden we opgewacht door actievoerders die ons een hart onder de riem wilden steken en de wachtende directie toeriepen "Tihange gauw te sluiten". 

We hadden twee uur de tijd en vantevoren aangegeven dat wij het wilden hebben over transparantie, en dan met name over een heel aantal techniese rapportages die geleid hebben tot de conclusie dat de kerncentrales open kunnen blijven maar nog wel geheim zijn. We hadden een lijst met 11 heel specifieke technische vragen bij ons. De antwoorden op die vragen zitten verstopt in vele duizenden pagina's in rapporten die niet worden vrijgegeven. Wij willen dat die rapporten beschikbaar komen zodat ook onafhankelijke specialisten - en het algemene publiek en de media - daar naar kunnen kijken. En als ze er van overtuigd zijn dat er niets aan de hand is is er toch ook geen enkel bezwaar tegen publicatie, toch? 

Daar bleken de directies van beide centrales toch anders over te denken. De rapporten worden niet vrijgegeven voor publicatie. Ze mogen bekeken worden door ons aangedragen experst, in een gesloten ruimte, als de berteffende experts een verklaring tekenen dat ze niet zullen citeren en/of publiceren uit hetgeen ze lezen. En; ze moeten zelf  - in tienduizennden pagina's - op zoek naar het specifieke antwoord op de vragen die we hebben. Dit is onacceptabel.

Dit is niet wat wij bedoelen met transparantie. Meerdere Belgische specialisten die betrokken waren bij de verschillende onderzoeken die geleid hebben tot de rapportages en ook een dergelijke 'Non-Disclosure-Agreement' moesten tekenen voordat ze rapporten konden inzien hebben hier ook voor bedankt. Je neemt jezelf als wetenschapper ook niet erg serieus als je zo'n verklaring tekent.

Op een tweede serie vragen - meer in het algemeen over de (maatschappelijke) verantwoordelijkheid van Engie/Electrabel om wel of niet te stoppen met het uitbaten van potentieel erg gevaarlijke kerncentrales - kwamen ronduit beschamende antwoorden: "Engie/Electrabel houdt zich aan de wet. Zolang we aan de wet voldoen gaan we door, als de wet verandert zullen we die volgen". En het feit dat ze zich aan de wet houden werd met veel trots gebracht - alsof dat heel bijzonder is en we er heel dankbaar voor zouden moeten zijn. Geen reflectie op de bezorgdheid van tienduizenden mensen in de regio, geen reflectie op de eigen rol in de hopeloze communicatie over problemen in de kerncentrales, geen enkele neiging om ook zelf verantwoordelijkheid te pakken. "De politiek beslist en wij zijn slechts de operators van de kerncentrales".

Na afloop gaven we een persconferentie waarin we uitlegden hoe het gesprek verlopen was en waarom we ontevreden zijn met de uitkomst. Het gevecht om volledige transparantie gaat door. Het is jammer dat die vaak afgedwongen moet worden met juridische stappen.  Er was vanuit Nederlandse, Belgische en Duitse media heel wat belangstelling: 

NOS: teleurstellend gesprek tussen actiegroepen en directie Tihange. 

Omroep Zeeland: WISE: gesprek met Doel was teleurstellend

Nu.nl: Actiegroepen teleurgesteld na gesprek kerncentrales Belgie over risico's

RTLinfo (Belgische tv): Des organisateurs de la chaîne humaine reçus à la centrale nucléaire de Tihange

Knack.be: Nederlandse actiegroepen hadden 'teleurstellend' gesprek met directie Tihange

Hbvl.be: Nederlanders hadden 'telurstellend' gesprek met directie Tihange

Dagblad van het Noorden: Kloof actiegroepen en Tihange blijft