You are here

Amsterdam verdient goud voor groene stroomcontract met Greenchoice

Submitted by Beheerder on Thu, 27/09/2018 - 16:58

De gemeente Amsterdam stapt na een aanbesteding over van de fossiele energiereus E.on naar echt groene stroom van energieleverancier Greenchoice. Daarmee verruilt de gemeente een van de meest vervuilende stroomleveranciers voor een van de meest duurzame.

De komende 15 jaar zal de gemeente groene stroom afnemen van Greenchoice. De groene stroom zal niet alleen gebruikt worden in alle gemeentegebouwen, maar ook bij Brandweer Amsterdam-Amstelland, het Afval Energie Bedrijf, het Stedelijk Museum, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en de Nationale Opera en Ballet. Deze partijen gebruiken zo’n 122 gigawattuur per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van ongeveer 36.000 huishoudens.
 

Investering in extra duurzame energieopwekking

Het stroomcontract gaat in op 1 januari 2019. De eerste jaren zal de stroom afkomstig zijn van wind, zon en biomassa van bestaande productiefaciliteiten, maar binnen zeven jaar moet alle stroom afkomstig zijn van nieuwe Nederlandse windmolens die na 1 januari 2019 in gebruik zijn genomen. Dit zullen er naar verwachting 15 tot 65 zijn, afhankelijk van het type windmolen. Deze komen te staan in o.a. de Wieringermeer.

Daarnaast is afgesproken dat Greenchoice en de gemeente elke vijf jaar samen een duurzaam project opzetten rond het opwekken, besparen of opslaan van energie. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat Greenchoice en de gemeente energiecoöperaties helpen opzetten, zodat bewoners via de postcoderoos-regeling kunnen investeren in zonne-energie op daken van bedrijfsgebouwen of gemeentepanden in de buurt.


Gouden optie voor groene stroominkoop

WISE heeft vorig jaar ook met de gemeente om de tafel gezeten en heeft o.a. geadviseerd om bij de aanbesteding niet alleen te kijken naar stroom die groen is maar ook naar een leverancier die duurzaam is. Greenchoice voldoet aan dat criterium: met een score van 8,5 hoort dit bedrijf bij de meest duurzame stroomleveranciers van Nederland. WISE vindt het daarnaast belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in additioneel duurzaam productievermogen. Wij zijn dan ook verheugd dat de groene stroom afkomstig zal zijn van nog te bouwen windmolens en dat er samen met bewoners nieuwe duurzame energieprojecten opgezet zullen worden. Daarmee leveren de gemeente Amsterdam en Greenchoice een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijke energietransitie.

WISE heeft drie opties voor groene stroominkoop voor instellingen en bedrijven geformuleerd: goud, zilver en koper. De gemeente Amsterdam voldoet met dit stroomcontract aan de criteria van de meest duurzame optie en verdient daarvoor wat WISE betreft een gouden medaille. Wij hopen dat veel andere gemeenten zullen volgen.
 

Zelf ook overstappen?

Consumenten kunnen zelf ook overstappen naar een duurzame energieleverancier. Dit is heel gemakkelijk en betaalbaar via de WISE groene energievergelijker. Hier vind je aanbiedingen van alleen de meest duurzame energieleveranciers. Je weet dan zeker dat je écht groene stroom gebruikt en dat jouw geld niet bijdraagt aan milieuvervuiling en klimaatverandering.