You are here

De meest duurzame energieleveranciers in 2014

Submitted by WISE on Thu, 13/02/2014 - 11:16

Let op: Deze pagina gaat niet over de meest recente duurzame ranking. Bekijk de update.

Op 13 februari 2014 is de ranking van de Nederlandse stroomleveranciers bekend gemaakt. Windunie, Raedthuys, HVC energie, Eneco en Greenchoice komen daarin als beste uit de bus. De minst duurzame energiebedrijven zijn Atoomstroom, Essent en Delta. Naar aanleiding van recent onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers lanceert WISE samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en Hivos vandaag de Stroomsterren-campagne.

Wij roepen burgers op om over te stappen naar een leverancier uit de Top 5 via de speciaal ingerichte website stroomsterren.nl. Op de gloednieuwe website kunt u aanbiedingen vergelijken en direct overstappen.

klik om te vergrotenDe ranking van de Nederlandse stroomleveranciers 2014 kwam tot stand door intensieve samenwerking tussen zeven organisaties. Naast WISE en de boven genoemde partners deden ook Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en het Wereld Natuurfonds mee. Het onderzoeksbureau CE Delft deed onderzoek naar het investeringsbeleid van 29 energiebedrijven. Ook de productie, inkoop en levering werden onder de loep genomen.

Ondertussen maakten de 7 partners een beoordeling van de energiebronnen en technieken die voor de productie van elektriciteit worden gebruikt. Op hoofdlijnen deelden de 7 partners de bronnen en technieken in op drie duurzaamheidsgroepen:

  • minst duurzaam: kolen, bijstook van biomassa in kolencentrales, kerncentrales en overig niet-hernieuwbaar
  • middengroep: grootschalige waterkracht, gas en overige biomassa
  • meest duurzaam: wind, zon, en kleinschalige waterkracht

 

Vervolgens werden de cijfers uit het CE rapport erbij gehaald en de energiebedrijven een voor een beoordeeld. Ook de verschillende stroomproducten die bedrijven aanbieden werden per product op hun duurzaamheid beoordeeld. Hier vindt u achtergrondinformatie over het onderzoek en de ranking. Ook het volledige onderzoeksrapport en de toelichtingen op de methode kunt u daar downloaden.  

>> Persbericht van de zeven partners over het onderzoek (12-02-2014)

>> Persbericht lancering Sterrenstroom campagne (12-02-2014)