You are here

Duurzame stroomleveranciers ook sterk in zonne-energie

Submitted by Beheerder on Fri, 01/04/2016 - 11:21

In 2016 werkt WISE in de campagne 'Groene stroom? Ja graag! samen met drie van de meest duurzame stroomleveranciers: Pure Energie, Qurrent en Greenchoice. Dat deze bedrijven uitsluitend groene stroom leveren en geen banden hebben met de fossiele en/of kernenergie-industrie is vanzelfsprekend. Maar wat doen onze partners op het gebied van zonne-energie? Een overzicht.

Qurrent biedt voor iedereen een mogelijkheid om zonnestroom op te wekken. Allereerst kun je via Qurrent zonnepanelen aanschaffen. Qurrent werkt hiervoor samen met Sungevity, een zeer ervaren partij. Als de panelen dan eenmaal op je dak liggen wordt je verbruik met je opwek verrekend. Voor extra opwek (teruggeleverde stroom) biedt Qurrent een hoge vergoeding:10 ct per kWh. Daarnaast kun je de Qbox Solar aanschaffen. Met dit monitoring systeem volg je real-time de stroomopbrengst op laptop, tablet of mobiel.

Mensen die niet de mogelijkheid hebben om zelf zonnepanelen te plaatsen kunnen meedoen  aan een gezamenlijk zonnepark. Tegen gunstige voorwaarden schaf je zonnepanelen aan die elders voor jou stroom opwekken. Installatie is dan niet nodig, je kunt zo meedoen.

Qurrent heeft (postcoderoos-)projecten speciaal voor bewoners van Eindhoven, Haarlemmermeer en Den Bosch. In Hengelo (Gld) komt binnenkort een stadspark waar ook zonne-energie wordt opgewekt. Deze 'Kwekerijstroom' kun je bij Qurrent afnemen vanaf 1 augustus.

Tienduizenden Greenchoice-klanten wekken inmiddels al zelf stroom op via zonnepanelen. Als je klant bent en nog geen zonnepanelen hebt kun je makkelijk een offerte aanvragen. Dan neemt een zonne-energieadviseur jouw situatie telefonisch met je door en bepaal je aan de hand van recente luchtfoto’s hoeveel panelen je wilt plaatsen en hoe deze op je meterkast worden aangesloten. Van de adviseur krijgt je ook de uiteindelijke offerte.

Als je meer stroom teruglevert dan je zelf verbruikt, wordt er gesproken over 'netto-teruglevering'. Bij een netto teruglevering ontvang je van Greenchoice een terugleververgoeding van €0,11 per kilowattuur. Dat is de hoogste terugleververgoeding die er op dit moment is. Zo wil Greenchoice een stimulans geven om zelf groene energie op te wekken. Het teruglevertarief geldt tot een maximum van 10.000 kWh netto teruglevering per jaar. Bij teruglevering hoger dan 10.000 kWh per jaar wordt de vergoeding over de gehele teruglevering gelijk aan het kale leveringstarief, zoals je betaalt voor afgenomen stroom.

Actief met coöperaties

Op het gebied van zonne-energie werkt Greenchoice ook intensief samen met verschillende lokale energiecoöperaties om collectieve zonnedaken mogelijk te maken. Een mooi voorbeeld is het Rotterdamse initiatief ‘Uit je eigen stad’. Iedereen kan mee investeren in het gezamenlijke zonnedak. Dat kan door één of meer Zonnedelen te kopen.

Pure Energie heeft 12 windparken door heel Nederland en is dus bij uitstek dé leverancier voor Nederlandse windenergie. Toch is het bedrijf ook druk bezig met zonne-energie, zij het meer in de zakelijke sector. Pure Energie gaat samen met Tata Steel het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland realiseren. De komende twee jaar plaatst Pure Energie maar liefst 80.000 zonnepanelen op daken van diverse fabrieken van het staalbedrijf. De totale capaciteit van de zonnepanelen wordt 22 MW, genoeg groene stroom voor 7000 huishoudens. Begin maart maakte Pure Energie ook bekend dat ze 845 zonnepanelen op het dak van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk gaan plaatsen. De panelen wekken naar verwachting genoeg groene stroom op om een groot gedeelte van het energieverbruik van het ziekenhuis te dekken.

Wanneer je zelf stroom opwekt met zonnepanelen en klant wordt bij Pure Energie, kun je de eigen opwek verrekenen met de stroom die je verbruikt. Als je meer stroom teruglevert dan je verbruikt, ontvang je van Pure Energie een terugleververgoeding.