You are here

Energieprijzen dalen, ook groene stroom goedkoper

Submitted by Beheerder on Thu, 30/06/2016 - 16:13

Op 1 juli maken de Nederlandse energieleveranciers de nieuwe energietarieven bekend. Een ding staat vast: de prijzen dalen.

De prijzen voor zowel gas als elektriciteit gaan met gemiddeld 10 procent omlaag. Dit geldt allereerst voor de variabele tarieven. De verwachting is dat ook vaste tarieven (voor bijvoorbeeld eenjarige of driejarige contracten) de komende tijd naar beneden bijgesteld zullen worden. Leveranciers gaan er verschillend mee om. Sommigen rekenen de verlaging direct door aan de klant, anderen proberen dalende inkomsten op te vangen door de leveringskosten (ook wel vastrecht genoemd) omhoog te gooien. Overigens dalen de energieprijzen al sinds 2014.

Uitgerekend het door grote problemen rond de kerncentrale Borssele geplaagde energiebedrijf DELTA  gaf als eerste de nieuwe tarieven door: op basis van een gemiddeld verbruik (3500 kWh / 1500 m3) gaat de rekening ruim €120 omlaag. En dat terwijl DELTA momenteel bij de aandeelhouders en het Rijk bedelt om financiële steun!

De eeuwige vraag: is groene stroom duurder?

Als we kijken naar de modelcontracten die de energieleveranciers twee keer per jaar verplicht publiceren zien we dat het verschil tussen de goedkoopste (Budget Energie) en de duurste (Nuon) aanbiedingen circa 280,- bedraagt. Echt groene leveranciers als Qurrent, Pure Energie en Greenchoice zitten in het lage en gemiddelde prijssegment. Groene stroom van een écht duurzame leverancier is dus zeker niet persé duurder dan grijze stroom.

Tot zover de modelcontracten. In de echte wereld wordt er meestal anders gerekend. Wat het beeld extreem vertekent zijn de enorme kortingen waarmee leveranciers zich in de kijker van de klant willen spelen. Maar ook hier constateren we dat de écht groene jongens volop meedoen. Het fossiele Nuon biedt as we speak een korting van € 225,- voor nieuwe klanten, maar Qurrent, met een 10 voor duurzaamheid, stunt óók met een korting van 200,-!

Kortingen zijn altijd mooi meegenomen, maar minder belangrijk als je van plan bent om een aantal jaren bij de leverancier van jouw keuze te blijven. WISE raadt je aan om goed te kijken naar de duurzaamheid van het aanbod. Door te switchen van grijze naar groene stroom kun je tot wel 4 ton CO2 besparen! Eenmaal overgestapt naar een écht duurzame leverancier, probeer dan vooral te blijven. Zo steun je jouw leverancier en bestrijd je de ‘race to the bottom’ die naar ons idee niet bevorderlijk is voor de ontwikkeling van duurzame bedrijfsmodellen.

Je vindt de écht groene energieleveranciers in onze WISE energievergelijker. Mét kortingen!