Kennisdossier
10 minuten

FAQ’s overstappen

Denk je er over om over te stappen naar een duurzame energieleverancier? In de WISE groene energievergelijker vind je aanbiedingen van de meest duurzame energieleveranciers!

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt de WISE groene energievergelijker? (Korte handleiding)

  1. Ga naar de WISE groene energievergelijker en vul je verbruiksgegevens in. Klik op ‘Vergelijk energie’. Je krijgt nu het energieaanbod toegesneden op jouw situatie te zien.
  2. Klik op ‘Bekijk Details’. Je ziet nu een overzicht van de deal. Bevalt het? Klik dan op ‘Vraag nu aan’.
  3. Vul het aanvraagformulier in en klik op ‘Bevestig aanvraag’.
  4. Binnen een paar minuten ontvang je van Overstappen.nl (dat is de partij die alle techniek op de achtergrond regelt) een e-mail met een bevestiging van de aanvraag. Dat was het!

Overstappen.nl stuurt de aanvraag vervolgens direct door naar je nieuwe energieleverancier. Deze zegt het contract bij de oude leverancier voor je op. Je hebt hier verder geen omkijken naar. De nieuwe leverancier neemt binnen 2 weken contact met je op. Hoe lang het duurt voordat je uiteindelijk bent overgestapt, hangt af van je huidige contract. Vooral de looptijd van je huidige contact heeft hier invloed op.

Goed om te weten:
De getallen die je invoert in de vergelijkingsmodule op onze site zijn alleen bedoeld om de tarieven van de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken en een indicatie te geven van de kosten. Wat er uiteindelijk afgerekend wordt kan een leverancier natuurlijk pas aan de hand van je echte verbruiks-gegevens bepalen. Heb je meer ingevoerd in de vergelijker dan wat je uiteindelijk in real life gebruikt? Geeft niets! Je betaalt nooit meer dan wat je echt hebt verbruikt. In deze rekensommen wordt uiteraard ook salderen en terugleveren meegenomen. Alle leveranciers uit onze vergelijker doen dat gewoon.

Waarom zou ik via de WISE groene energievergelijker overstappen?

Er zijn drie redenen om via onze vergelijker over te stappen:

1) Duurzamer overstappen kan niet
Als je via onze website overstapt weet je zeker dat je terecht komt bij een van meest duurzame energiebedrijven van Nederland. (lees meer over het achterliggende onderzoek)

2) Superscherpe tarieven
De WISE energievergelijker is gekoppeld aan de database van Overstappen.nl. Dit bedrijf staat continue in contact met de energiebedrijven die in onze vergelijker verschijnen. Zo zorgen we ervoor dat prijzen en acties altijd up-to-date en superscherp blijven.

2) Je ondersteunt WISE
WISE krijgt per overstapper een vergoeding van ongeveer €20,-. Dat geld gaat naar de WISE campagne ‘Groene stroom? Ja graag!’

Wanneer kan ik het beste overstappen?

Als je een vast contract hebt, kun je kosteloos via onze vergelijker een overstap aanvragen vanaf de dag dat je contract binnen 2 maanden afloopt. Als de einddatum van je huidige vaste contract nog langer dan 2 maanden weg is, adviseren wij je om te wachten met het afsluiten van een nieuw contract. Anders ontvang je een boete voor vroegtijdige contractbreuk en loop je een eventueel beloofde welkomstpremie mis. Deze kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed door de nieuwe energieleverancier.

Als je een standaard variabel contract hebt, kun je ieder moment boetevrij overstappen naar een andere leverancier.

Hoe scherp zijn de tarieven?

Wij bieden exact dezelfde scherpe tarieven die ook te vinden zijn op Overstappen.nl.
Er is wel een belangrijk verschil met andere aanbieders: Wij filteren het enorme aanbod eerst op duurzaamheid en daarna op prijs en laten een overzichtelijke lijst met uitsluitend duurzame bedrijven zien waarbij de voor jou voordeligste optie bovenaan komt te staan.

Alle informatie over de tarieven vind je bij het betreffende product in onze energievergelijker.

Hoeveel korting krijg ik?

De energiebedrijven bepalen zelf welke korting zij aanbieden. Deze kortingen wisselen regelmatig. Meer informatie vind je bij het betreffende product in onze energievergelijker.

Waarom kan ik niet overstappen naar alle leveranciers?

In de WISE groene energievergelijker is het alleen mogelijk om over te stappen naar een van de ‘Voorlopers’. Dit is de groep meest duurzame energiebedrijven volgens het onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers. Zij scoren een 8 of hoger. Alle Voorlopers zijn van harte welkom om mee te doen aan onze vergelijker, maar sommige kiezen ervoor dat niet te doen – om uiteenlopende redenen.

Zijn de gegevens in de energievergelijker actueel?

Ja, de gegevens en tarieven worden continu aangepast door onze samenwerkingspartner Overstappen.nl. De gegevens zijn dus 100% actueel.

Kost overstappen geld?

Nee, de kosten die worden gemaakt bij het overstappen worden niet bij je in rekening gebracht. Deze administratieve kosten komen voor rekening van de energieleveranciers. Overstappen via onze energievergelijker is in veel gevallen zelfs goedkoper dan op de website van de leverancier zelf!

Wat gebeurt er met de eindafrekening als ik overstap?

Na opzegging ontvang je een eindfactuur van je oude leverancier. Hierin wordt het bedrag verrekend dat je tot de datum van opzegging te veel of te weinig hebt betaald. Het kan soms even duren voordat je de eindfactuur ontvangt.

Krijg ik van de nieuwe energieleverancier automatisch een voorschotnota?

Bij de bevestiging van de overstap krijgt je nieuwe energieleverancier de benodigde gegevens van de netbeheerder. Onderdeel van deze gegevens is je standaard jaarverbruik, het verbruik dat berekend is voor een heel jaar op basis van de meest recente meterinformatie. Op grond daarvan stelt de nieuwe leverancier je voorschotnota op.

Moet ik zelf mijn oude leverancier opzeggen?

Nee, op het moment dat je van energieleverancier wisselt, licht je nieuwe energieleverancier je huidige energieleverancier in.

Kan er écht niets misgaan?

Je komt nooit zonder stroom te zitten. Een paar minuten nadat je het overstapformulier op onze site hebt verstuurd ontvang je van Overstappen.nl een emailbevestiging van de aanvraag. Overstappen.nl stuurt de aanvraag vervolgens direct door naar je nieuwe energieleverancier. Deze zegt het contract bij de oude leverancier voor je op. Je nieuwe leverancier neemt binnen 2 weken contact met je op. Hoe lang het duurt voordat je uiteindelijk bent overgestapt, hangt af van je huidige contract. Vooral de looptijd van je huidige contact heeft hier invloed op.

Wat betekent gegarandeerd duurzaam?

Welke energiebedrijven in onze vergelijker worden getoond is gebaseerd op het onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers. Dit onderzoek doen we jaarlijks samen met de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu. Het is een zeer uitgebreid onderzoek waarin wordt onderzocht welke energiecentrales de bedrijven gebruiken en hoe ze de inkoop, verkoop en levering van energie hebben geregeld. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de investeringen – waar gaat je geld naar toe? Aan de hand van al deze informatie wordt jaarlijks bepaald wie de meest duurzame stroomleveran-ciers zijn. Bekijk de actuele ranking hier.

Ik heb zonnepanelen. Kan dat gedoe opleveren bij de overstap?

De leveranciers uit onze vergelijker zijn allemaal in staat zijn om het salderen van je zelf opgewekte stroom goed te regelen. Als je panelen eerder correct zijn aangemeld bij de netbeheerder dan gaat alles automatisch tijdens de overstap: de informatie over je zonnepanelen wordt automatisch doorgegeven aan de nieuwe leverancier. Eenmaal overgestapt krijg je dat ook op de bevestiging te zien. Als dat niet het geval is, is het aan te raden om even contact op te nemen met de nieuwe leverancier.

Kan ik salderen en terugleveren van zelf opgewekte stroom in de WISE vergelijker invoeren?

Ja. Voor eigenaren van zonnepanelen zijn er twee varianten waarop de eigen opwek met de leverancier wordt verrekend: salderen en terugleveren.

Salderen
Salderen geldt voor mensen die in de loop van een jaar minder opwekken dan ze verbruiken. In dat geval gaat de leverancier de eigen opwek van het gebruik aftrekken. Je betaalt alleen wat je netto hebt verbruikt. Is dat voor jou het geval? Dan kun je dit ook gelijk in onze vergelijker invoeren. Klik in de overstapmodule op ‘ik weet mijn jaarverbruik’, daar vind je het invulveld voor zelf opgewekte stroom.

Terugleveren
De term ‘terugleveren’ gebruiken we voor de situatie waarin je meer stroom opwekt dan wat je zelf verbruikt. Je hebt dan onder de streep een negatief stroomverbruik en levert je overtollige stroom aan je stroomleverancier. Ook terugleveren wordt via onze energievergelijker correct verwerkt. Klik in de overstapmodule op ‘ik weet mijn jaarverbruik’, daar vind je het invulveld voor zelf opgewekte stroom.

Waarom toont de WISE vergelijker stroomproducten met biomassa in de mix?

WISE kijkt in eerste instantie naar duurzaamheid van het hele energiebedrijf. Wat draagt een energiebedrijf met al haar activiteiten (investeringen, productie, inkoop en levering) bij aan de energietransitie? Er zijn soorten biomassa die we erg duurzaam vinden (bijvoorbeeld biomassa uit rioolslibverwerking) en andere die in de minst duurzame categorie vallen (bijvoorbeeld biomassa- bijstook in kolencentrales). Dit soort afwegingen spelen een rol in de rankingmethode waarop onze vergelijker is gebaseerd. Bedrijven die in de duurzaamheidsranking een zeer goede positie behalen, maken gebruik van ‘goede’ soorten biomassa.

WISE wordt gesponsord door energiebedrijven. Heeft dat invloed op de WISE vergelijker?

Nee. Het werk van WISE wordt voor het allergrootste deel gefinancierd met particuliere donaties. De campagne Groene stroom? Ja graag! wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsors. Dit zijn energiebedrijven uit de duurzame top (een 8 of hoger) van ons jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers die onze campagne voor groene stroom willen steunen. Of bedrijven ons steunen of niet heeft echter geen enkele invloed op onze energievergelijker. In onze energievergelijker kun je namelijk overstappen naar alle energiebedrijven uit de duurzame top van ons onderzoek (sponsor of niet), mits deze in onze energievergelijker opgenomen willen worden. De volgorde van de lijst wordt bepaald door de duurzaamheidsscore van deze energieleveranciers. Deze wordt vastgesteld door WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond gezamenlijk, op basis van uitgebreid, onafhankelijk onderzoek.

Wat is de relatie tussen WISE en EasySwitch?

EasySwitch (dat ook de website Overstappen.nl onderhoudt) heeft voor WISE de speciale overstap-module ontwikkeld waarin de energiebedrijven niet op prijs maar op duurzaamheid worden gesorteerd. Het bedrijf levert alle techniek en logistiek achter de overstapmodule en onderhoudt op de achtergrond ook de contacten met de aangesloten energieleveranciers. Het is een enorme klus om ervoor te zorgen dat alle producten die we in de WISE vergelijker aanbieden altijd up-to-date zijn. Van EasySwitch ontvang je ook een bevestiging per e-mail zodra je je overstap-aanvraag hebt verstuurd.

WISE krijgt per overstapper ongeveer € 20,-. Hoe zit dat?

EasySwitch (bekend van de website Overstappen.nl), de partij die de techniek en logistiek achter de overstapmodule levert, ontvangt van de aangesloten energiebedrijven enkele tientjes per afgesloten energiecontract. WISE krijgt daarvan een vergoeding van ongeveer €20,-, die wij steken in onze campagne ‘Groene stroom? Ja graag!’. Uitgangspunt en harde regel daarbij is dat WISE voor elke overstapper eenzelfde vergoeding ontvangt, zodat er een gelijk speelveld is en bepaalde aanbieders geen commercieel voordeel boven andere kunnen krijgen. Alle leveranciers die in de top van de groene ranking staan krijgen toegang tot onze vergelijker. De volgorde in de lijst van de energievergelijker wordt bepaald aan de hand van de duurzaamheidsscore.

Ik kan het antwoord op mijn vraag niet vinden

Overstappen.nl. verzorgt het overstapproces. Op de website van Overstappen.nl staat een uitgebreide lijst met FAQ’s die je ook nog kunt raadplegen.
Vragen over de achtergronden van de WISE energievergelijker kun je stellen aan onze campagneleider ‘Groene stroom? Ja graag!’ Lisanne Boersma (lisanne [@] wisenederland.nl)