You are here

Hoera… Gemeenten beloven écht groene stroom!

Submitted by Beheerder on Tue, 28/06/2016 - 15:49

Naar aanleiding van de Greenpeace campagne over de stroominkoop van de Nederlandse gemeenten hebben duizenden inwoners petities getekend om hun gemeente op te roepen om over te stappen op groene stroom. De petities beginnen nu hun vruchten af te werpen en sommige gemeenten gaan hun stroominkoop onder de loep nemen op verzoek van hun inwoners. 

Uit de studie van SOMO, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland, blijkt dat 167 van de 390 Nederlandse gemeenten kolenstroom afnemen voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Met het oog op de mondiale klimaatdoelstellingen hoort Nederland meer te doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het is daarom niet meer dan logisch dat gemeenten hun voorbeeldfunctie vervullen door hun energiebehoefte duurzaam in te kopen. Helaas blijkt uit het onderzoek van Greenpeace dat veel gemeenten dit nog niet goed hebben begrepen. Deze gemeenten kopen helemaal geen groene stroom, maar nemen goedkope sjoemelstroom af of geven niet duidelijk aan waar hun groene stroom vandaan komt.

Burgers in actie
Naar aanleiding van het onderzoek roept Greenpeace mensen op om via een campagneplatform, een petitie te starten en handtekeningen te verzamelen om hun eigen gemeente op te roepen over te stappen op groene stroom. Duizenden inwoners hebben gehoor gegeven deze oproep door massaal de petities te ondertekenen. Zo hebben inmiddels al ruim 1300 inwoners van Amsterdam een petitie getekend. 


Bron: Greenpeace. 1379 inwoners van Amsterdam tekenen de petitie

 

Gemeenten beloven groene stroom
De oproep van inwoners heeft duidelijk effect. Sommige gemeenten zoals onder andere Den Haag, Nijmegen, Bernheze, Vlagtwedde en Waterland hebben aangegeven te zullen overstappen op groene stroom bij de volgende contractafsluiting. Ongetwijfeld zullen er binnenkort veel meer gemeenten volgen. 

Bron: Greenpeace. Gemeenten die groene stroom beloven, krijgen een groen hartje

 

Hoe groen ben jij?
Niet alleen de gemeenten kopen sjoemelstroom in voor hun stroomgebruik, maar ook veel consumenten hebben niet in de gaten dat ze sjoemelstroom gebruiken. Veel stroomleveranciers bieden “zogenaamd” groene stroom aan terwijl dat in feite grijze stroom is die administratief wordt vergroend met behulp van zogenoemde Garanties van Oorsprong.

Je kunt via de WISE stroomranking bekijken of je leverancier echt groene of sjoemelstroom levert zodat je zeker weet dat je groen bezig bent. Is jouw stroom minder groen dan gedacht? Stap dan over via de WISE Energievergelijker op groene stroom en geniet van aantrekkelijke overstapkortingen.