You are here

DELTA

Rapportcijfer

WISE doet elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers. De consumententak van Delta werd in 2019 op duurzaamheid beoordeeld met een 5,4.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
3,5 3,8 3,3 4,4 3,7 niet beoordeeld 3,8 5,4

Uit het rapport

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt DELTA het cijfer 9,7. Dit cijfer is voor 33% bepalend voor de eindscore. DELTA doet zelf geen investeringen, maar dit cijfer wordt meegenomen omdat DELTA 100% dochter is van Vattenfall die wel investeert.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 2,7. Dit cijfer is voor 50% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 5,0. Dit cijfer is voor 17% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 0,4 punten.

Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf vooral haar inkoopbeleid moeten veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektrici­teit direct bij de bron ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind­ en zonne­energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen.

Meer info

Delta NV was tot maart 2017 voor 70% eigenaar van de kerncentrale Borssele (Essent de overige 30%). Toen werd flink gereorganiseerd en ontstonden er twee nieuwe bedrijven:

  1. Het Zweedse investmentfonds EQT nam de particuliere klanten over en verzorgt sindsdien de energielevering aan de voornamelijk Zeeuwse klanten. De merknaam Delta wordt hiervoor aangehouden.
  2. De kerncentrale en andere productiefaciliteiten zijn ondergebracht in het bedrijf PZEM dat zich richt op productie, handel en levering op de (groot)zakelijke markt.

Delta is nu in feite een handelshuis geworden: het koopt grijze stroom in op de groothandel en verkoopt deze gecombineerd met GvO's (groene stroom certificaten) door aan haar klanten. Deze praktijk draagt weinig of niets bij aan de vergroening van de Nederlandse energievoorziening. We raden daarom aan om snel over te stappen naar een écht duurzaame stroomleverancier.

Stroometiket

Let op: Voor de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een 7.4 als beoordeling. Dit cijfer is voor slechts 25% bepalend voor de eindscore. Het stroometiket kan dus een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is en hoe zij scoren op onze duurzaamheidsranking: een 3.8. Hieronder vind je het actuele stroometiket van Delta.

Legenda