You are here

Endesa

Cijfer stroomranking

Elk jaar wordt de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers onderzocht. Endesa wordt in 2018 voor het eerst beoordeeld en scoort een 5. 

2018 2019
5 4,9

Uit het rapport

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

• Voor de investeringen krijgt Endesa (zakelijk) het cijfer 9,4. Dit cijfer is voor 33% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 is dit cijfer 0,3 gedaald. Endesa doet zelf geen investeringen, maar dit cijfer wordt meegenomen omdat Endesa een dochteronderneming is van Enel die wel investeert.
• Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 2,7. Dit cijfer is voor 50% bepalend voor de eindscore.
• Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 2,8. Dit cijfer is voor 17% bepalend voor de eindscore. De score in het bedrijfsonderdeel inkoop is van grote invloed op de eindscore van dit bedrijf. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 0,3 punten.

Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf vooral haar inkoopbeleid moeten veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektriciteit direct bij de bron ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind- en zonne-energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen

Meer info

Endesa Energía opende haar deuren in Nederland in 2007 en levert gas, elektriciteit en energie-gerelateerde diensten aan grootzakelijke klanten. Vanaf 2009 maakt Endesa deel uit van de Groep Enel, het grootste elektriciteitsbedrijf van Italië en per geïnstalleerde capaciteit het tweede nutsbedrijf in Europa. Enel is een actief geïntegreerde exploitant in de elektriciteits- en gassector, die werkzaam is in 32 landen over de hele wereld. Het bedrijf heeft 95GW netto geïnstalleerde capaciteit en verkoopt gas en elektriciteit aan ongeveer 61 miljoen cliënten.

Stroometiket

Let op: Voor de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een 2.8 als beoordeling. Dit cijfer is voor slechts 17% bepalend voor de eindscore. Het stroometiket kan dus soms een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is en hoe zij scoren op onze duurzaamheidsranking: een 4,9
Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf.

 

Legenda