You are here

Energiedirect.nl

Rapportcijfers

WISE doet elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers. Energiedirect.nl werd in november 2019 op duurzaamheid beoordeeld met een 6,2.

Let op: Essent, het moederbedrijf van EnergieDirect, is in september 2019 overgenomen door E.On maar aangezien de overname plaatsvond na de peildatum van dit onderzoek worden de investeringen van Innogy en RWE (de voormalige moederbedrijven) nog meegenomen voor de score van dit onderzoek. De eindscore reflecteert dus de duurzaamheid van EnergieDirect vóór de overname.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
2,5 4,5 4,8 4,5 4,6 5 4,5 6,2

Uit het rapport

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt Energiedirect.nl het cijfer 9,9. Dit cijfer is voor 33% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 1,8 punten. Dit komt doordat het investeringscijfer van RWE (het voormalige moederbedrijf) flink is gestegen vanwege fossiele investeringen die nu meer dan 5 jaar geleden zijn en dus niet meer meewegen in dit onderzoek. Daarnaast zijn er recente desinvesteringen in fossiele energie gedaan waar ze ook punten voor krijgen. Het investeringscijfer van Innogy, dat ook mee wordt genomen in dit concern, is ook een 9.9.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 3,1. Dit cijfer is voor 50% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 8,3. Dit cijfer is voor 17% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 5,1 punten. De score in het bedrijfsonderdeel levering stijgt flink omdat dit is afgedekt met (buitenlandse) windcertificaten in tegenstelling tot vorig jaar toen dit voornamelijk waterkracht­certificaten betrof.  

Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf haar inkoopbeleid moeten veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektriciteit direct bij de bron ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind­ en zonne­energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen.

Info over eigendomsverhoudingen

Energiedirect.nl is een 100% dochter van Essent. Vanaf 1 september 2016 tot september 2019 was Essent onderdeel van de multinational Innogy. Innogy is op z'n buurt voor een groot deel in handen van de Duitse energiereus RWE. In september 2019 is Essent, het moederbedrijf van Energiedirect.nl overgenomen door E.On.
 

Stroometiket

Let op: Voor het duurzaamheidsgehalte van de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een beoordeling. Dit cijfer is slechts voor 28,8% bepalend voor de eindscore van onze duurzaamheidsranking. Het stroometiket geeft dus een beperkt beeld van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is. Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.

Legenda