You are here

ENGIE

Rapportcijfers

WISE doet elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers. ENGIE werd in november 2019 op duurzaamheid beoordeeld met een 5,4.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
3,5 4,9 4,7 5,9 5,7 4,9 3,8 5,4

Uit het rapport

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt ENGIE het cijfer 5,5. Dit cijfer is voor 99% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 1,6 punt. Dit komt doordat ENGIE meer is gaan investeren in zon­- en windenergie en sommige investeringen in fossiele energie niet meer meetellen voor dit onderzoek omdat ze langer dan vijf jaar geleden zijn gedaan. Tegelijkertijd is ENGIE de afgelopen jaren ook nog steeds blijven geïnvesteerd in kolen­ en gascentrales.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 2,7. Dit cijfer is voor 1% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 5,3. Dit cijfer is voor minder dan 1% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 0,7 punten. 97% van die leveringis onderbouwd met GvO’s uit het buitenland waarvoor een lagere score wordt gegeven. Omdat ENGIE Nederland een relatief kleine leverancier is ten opzichte van de omvang van het moeder bedrijf telt het slecht beoordeelde bedrijfsonderdeel inkoop slechts voor 1% mee.

Om beter te scoren in dit onderzoek zou vooral het investeringsbeleid van het moederbedrijf ENGIE verder moeten vergroenen.

Meer info

Engie is sinds 2015 de nieuwe naam van het multinationale concern GDF/Suez. Tot 2015 opereerde het bedrijf in de Benelux ook onder de naam Electrabel. Het 'oude' Electrabel is eigenaar van 7 stokoude kerncentrales in Doel en Tihange / België. Daarnaast is het bedrijf betrokken bij nieuwe nucleaire projecten in o.a. Engeland, Turkije en Brazilië. Engie - voor 33% eigendom van de Franse staat -  is het grootste nutsbedrijf ter wereld, heeft 150.000 medewerkers en bereikte in 2015 een omzet van bijna 70 miljard euro. 

Kolen

De dertig kolencentrales die het bedrijf wereldwijd op zijn balans heeft staan, stoten jaarlijks 81 miljoen ton CO2 uit. Frankrijk als geheel produceert amper dubbel zoveel van het broeikasgas als Engie in zijn eentje uitstoot. Maar er is ook goed nieuws: In aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs in december 2015 claimde de Franse energiereus zijn meest vervuilende activiteiten te staken en niet meer te investeren in nieuwe projecten met steenkool, waar ook ter wereld. Vlak daarvoor maakte het energiebedrijf al bekend voor $ 1 mrd aan belangen in Aziatische kolencentrales af te stoten. 

In Nederland heeft Engie in 2016 nog één kolencentrale draaiende. Deze werd opgeleverd in 2014, staat op de Maasvlakte bij Rotterdam en heeft een vermogen van 800 MW. Omdat de centrale nog nieuw is zal ze wat Engie betreft nog lang moeten blijven draaien.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. 
Let op: Voor het duurzaamheidsgehalte van de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een beoordeling. Dit cijfer is slechts voor een klein deel bepalend voor de eindscore van onze duurzaamheidsranking. Voor energieleveranciers die veel (des)investeren is dit nog veel kleiner, soms maar 1%. Het stroometiket kan dus soms een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is.

Legenda