You are here

Engie

Rapportcijfers

Engie werd in oktober 2017 op duurzaamheid beoordeeld met een 4,9. Dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

2012 2013 2014 2015 2016 2017
3,5 4,9 4,7 5,9 5,7 4,9

Uit het rapport

"Engie is één van de grootste nutsbedrijven ter wereld en tegelijk een relatief kleine speler onder de Nederlandse stroomleveranciers. Zo is het te verklaren dat de typische activiteiten van een stroomleverancier - stroominkoop en -levering in Nederland - praktisch irrelevant zijn voor de beoordeling van het bedrijf. Het cijfer wordt bepaald door de internationale activiteiten in de onderdelen ‘investeringen’ (voor 9% bepalend voor de eindscore) en ‘productie’ (91%). Het onderdeel levering weegt slechts voor 0.2% mee. De stroomproductie van Engie was in 2016 grijzer dan een jaar eerder; er werd meer kolen gestookt en daarom kwam het cijfer hier uit op 5,2. De score in het onderdeel ‘investeringen’ is 2,7. Er werd voornamelijk geïnvesteerd in kolencentrales en gascentrales.

Om beter te scoren in dit onderzoek zou het concern een duurzame koers moeten varen. Kolen- en kerncentrales zouden moeten worden gesloten en er zou veel meer moeten worden geïnvesteerd in duurzame energie."

Meer info

Engie is sinds 2015 de nieuwe naam van het multinationale concern GDF/Suez. Tot 2015 opereerde het bedrijf in de Benelux ook onder de naam Electrabel. Het 'oude' Electrabel is eigenaar van 7 stokoude kerncentrales in Doel en Tihange / België. Daarnaast is het bedrijf betrokken bij nieuwe nucleaire projecten in o.a. Engeland, Turkije en Brazilië. Engie - voor 33% eigendom van de Franse staat -  is het grootste nutsbedrijf ter wereld, heeft 150.000 medewerkers en bereikte in 2015 een omzet van bijna 70 miljard euro. 

Kolen

De dertig kolencentrales die het bedrijf wereldwijd op zijn balans heeft staan, stoten jaarlijks 81 miljoen ton CO2 uit. Frankrijk als geheel produceert amper dubbel zoveel van het broeikasgas als Engie in zijn eentje uitstoot. Maar er is ook goed nieuws: In aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs in december 2015 claimde de Franse energiereus zijn meest vervuilende activiteiten te staken en niet meer te investeren in nieuwe projecten met steenkool, waar ook ter wereld. Vlak daarvoor maakte het energiebedrijf al bekend voor $ 1 mrd aan belangen in Aziatische kolencentrales af te stoten. 

In Nederland heeft Engie in 2016 nog één kolencentrale draaiende. Deze werd opgeleverd in 2014, staat op de Maasvlakte bij Rotterdam en heeft een vermogen van 800 MW. Omdat de centrale nog nieuw is zal ze wat Engie betreft nog lang moeten blijven draaien.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. 

Legenda