You are here

Essent

Rapportcijfers

Essent werd in oktober 2017 op duurzaamheid beoordeeld met een 5,2. Dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

2012 2013 2014 2015 2016 2017
3,5 3,6 3,2 3,0 3,0 5,2

Uit het rapport

"Bepalend voor de score van Essent is het bedrijfsonderdeel inkoop. Omdat er voornamelijk handelsmix wordt ingekocht is de score hier 5,1.

De nieuwe eigendomsverhoudingen spelen slechts een minimale rol bij de beoordeling van het onderdeel ‘investeringen’. Essent wordt beoordeeld aan de hand van het investeringscijfer van moederconcern innogy en scoort hier een 6,3. Dat dit cijfer niet hoger uitvalt – wat je zou verwachten omdat innogy een zeer duurzame koers vaart - komt omdat innogy op zijn buurt deels beoordeeld wordt aan de hand van de investeringen van het vooral op fossiele / nucleaire energie gerichte moederconcern RWE.

Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf vooral haar inkoopbeleid moeten veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektriciteit direct bij de bron ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind- en zonne-energie in de leveringsmix op te nemen."

Meer info

Essent is met 2,4 miljoen klanten (stand: december 2016) de grootste energieleverancier van Nederland. Essent was van 2009 tot 2016 een volledige dochter van het Duitse concern RWE. In 2016 heeft RWE haar duurzame activiteiten (zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van windparken) ondergebracht in een nieuw bedrijf genaamd innogy. Maar RWE heeft nog steeds 76,8% van de aandelen van innogy, wat wederom 100% eigenaar van Essent is. Essent is ook onderdeel geworden van innogy en heeft binnen deze nieuwe multinational de taak om stroom te leveren in de Benelux. De stroom die Essent aan haar klanten levert wordt ingekocht bij RWEST, het handelsbedrijf van RWE. En om het beeld compleet te maken: Ook Essent heeft weer verschillende dochterondernemingen. De bekendste is wellicht stroomleverancier Energie:direct die zich profileert als prijsvechter op de consumentenmarkt voor energie.

RWE staat bekend als de grootste CO2 producent van Europa en onderhoudt twee kolencentrales in Nederland. De nieuwste, de Eemshavencentrale met een vermogen van 1600 MW, werd geopend in 2015. Deze centrale is de grootste van Nederland (ook qua uitstoot) en ligt gelegen naast de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed). De kerncentrale in Borssele is voor 30% in handen van RWE. Het betreft een centrale uit 1973 met een vermogen van 485 MW.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.

Legenda