You are here

Online energievergelijkers ietsje groener

Submitted by Beheerder on Fri, 11/09/2015 - 13:46

De rust in de wereld van de online vergelijkers werd op-slag verstoord toen WISE afgelopen maart een rapport publiceerde waarin nota bene 46 energievergelijkers op duurzaamheid werden doorgelicht. Dat rapport veroorzaakte nogal wat ophef. Trouw vond het voorpaginanieuws en kopte: “Groene stroom klant misleid”. Online energievergelijkers zouden “misleidend zijn voor consumenten die duurzaam willen kiezen."

En, wat is de stand van zaken een half jaar na verschijnen van het WISE rapport? 

Een rondje langs de grote vergelijkingssites laat zien dat ze bewegen. De indruk ontstaat dat er al beter wordt nagedacht over de vraag hoe een echt groen energieaanbod eruit zou moeten zien. Er verschijnen her en der wat extra filtermogelijkheden in de vergelijkingstools die net het verschil uitmaken. En er is goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen: salderen en terugleveren wordt nu op een aantal sites in de vergelijkingen meegenomen.

Beweging naar het inzetten van een systematiek die gebaseerd is op het onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers

Easyswitch / overstappen.nl, een van de meest bezochte energievergelijkers, heeft kortgeleden een nieuw filter geïntroduceerd met de naam ‘extra duurzaam’. Als die wordt aangeklikt verschijnen alleen nog energiebedrijven die corresponderen met de top van de duurzame ranking die uit het grote onderzoek komt. De Consumentenbond (die voor de vergelijkingen een ‘engine’ oftewel ‘gehuurde module’ van Pricewise gebruikt) had al zo’n extra filter. WISE had deze in het rapport van maart als weinig gebruiksvriendelijk bestempeld en daar is vooralsnog niets aan gedaan. We hebben wel vernomen dat er aan gewerkt wordt.

Filters verfijnd

Gaslicht.com heeft de filtermogelijkheden voor duurzame energie een veel duidelijkere plek in de module gegeven. Op het eerste gezicht misschien een kleine wijziging. Maar iedereen die zich bezighoudt met interactiondesign en optimalisatie van websites weet dat het gebruik van bepaalde knoppen verveelvoudigt als deze op een prominentere plek komen te staan. Een andere veelgebruikte partij, energievergelijker.nl, heeft een nieuw filter voor ‘waterkracht’ geïnstalleerd. Weer zoiets: Een klein detail, maar toch relevant voor iedereen die zich in de sjoemelstroomproblematiek heeft verdiept; dit is dus een cruciaal filter om grijze stroom, die met spotgoedkope certificaten uit Noorwegen en IJsland omgetoverd wordt tot groen, buiten de deur te houden.

Salderen en terugleveren van zonne-energie als nieuwe feature in de vergelijkers

Voor particuliere stroomproducenten – eigenaren van zonnepanelen – was het ergerlijk dat de energievergelijkers geen mogelijkheden boden om salderen en terugleveren in de vergelijkingen mee te nemen. Voor het toenemende aantal zonnepaneleneigenaren spelen de voorwaarden voor terugleveren immers een grote rol.  Dat geldt al helemaal voor ‘prosumenten’ die over het jaargemiddelde meer zonnestroom produceren dan ze van het stroomnet afnemen. Sinds kort faciliteert Gaslicht.com deze groep met gedetailleerde informatie en rekensommetjes die de belangrijkste aspecten goed in beeld brengen. Dit geldt ook voor energievergelijker.nl, ook een zeer actieve speler in de overstapmarkt.

Pricewise.nl en Independer werken momenteel ook aan modules die inzoomen op de behoeften van de kleine particuliere stroomproducenten. Een goede zaak.

WISE groene energie vergelijker

Na alle ontevredenheid over de bestaande energievergelijkers lanceerde WISE in april een eigen volledig groene vergelijker op wisenederland.nl. In samenwerking met Pricewise werd een tool gemaakt die uitsluitend energiebedrijven toont die voldoen aan de allerhoogste duurzaamheidseisen. Additioneel worden stroomproducten die ‘sjoemelstroom’ in de mix hebben buiten de deur gehouden.

Het verwarrende HIER label

Het HIER klimaatbureau duikt regelmatig op in de discussies rond groene stroom met een benadering die afwijkt van de gangbare systematiek om de duurzaamheid van energiebedrijven te beoordelen. In de (indirect door Essent gesponsorde) HIER groene stroom checker wordt elk stroomproduct dat voor minimaal 80% in Nederland is geproduceerd aangemerkt als ‘écht groene stroom’, ongeacht welk concern er achter staat. In een samenwerking met Switch Company ontwikkelde zij een vergelijker waarin op een groot aantal aanbiedingen het HIER-logo prijkt. Zeer verwarrend is dat het hierbij vaak om energieproducten gaat waarbij het stroomdeel inderdaad aan de zelf geformuleerde eisen voldoet maar het gasdeel van de levering toch grijs blijft. Al in 2014 trok WISE aan de bel: een consument die het HIER-logo ziet mag er toch van uitgaan dat het product helemáál OK is? Het HIER klimaatbureau herkent dit probleem en belooft al vele maanden er iets aan te willen doen. Het lijkt er op dat eindelijk de daad bij het woord wordt gevoegd. Weer een stap voorwaarts!

Er blijft iets knagen

Er is beweging gekomen in de denkwijze van de energievergelijkers; er wordt bewuster gekeken naar allerlei vragen rond de duurzaamheid van het energieaanbod. Maar op een fundamenteel niveau blijft er iets knagen. Er is maar één economisch model waarop alle energievergelijkers draaien, te vatten in een simpele formule: hoe meer overstappers, hoe meer winst. Het blijft in het belang van de vergelijkers om mensen steeds opnieuw te bewegen om over te stappen. Terwijl je vanuit het milieuperspectief eerder zou denken: “Ik kies voor een goed bedrijf dat volledig groen is en investeert in de ontwikkeling van meer duurzame energie, liefst in Nederland. En dan support ik dat bedrijf ook blijvend en ga niet voor de eerste de beste aanbieding weer door naar een volgend koopje.” Dit geldt zeker voor de coöperatieve energieleveranciers DE Unie en NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam) met hun aangesloten lokale duurzame energiebedrijven en voor Qurrent. Je neemt niet alleen energie van ze af, maar je kunt als medecoöperant ook actief de koers van deze bedrijven beïnvloeden. Maar ook voor bedrijven als Pure Energie, Huismerk Energie en Greenchoice geldt: steun die bedrijven, ze zijn goed bezig! Laten we er samen voor zorgen dat ze snel groeien, en laten we de eigenaren van kolencentrales en kernreactoren eens en voor altijd de rug toekeren.

Een uitgebreide versie van dit artikel van Markus Schmid is eerder verschenen in het Energie+ magazine.