You are here

Overstap10daagse haalt geld weg bij vervuilers en vermindert uitstoot

Submitted by Beheerder on Wed, 06/12/2017 - 15:42

Op 7 december begint de ‘Overstap10daagse’. Tien dagen lang stappen honderden, misschien wel duizenden mensen van een vervuilende bank en/of energiebedrijf over naar een schoon alternatief.

De klimaatcrisis noodzaakt tot snelle en drastische vermindering van de uitstoot van CO2. Huishoudens kunnen daar heel simpel een grote bijdrage aan leveren door hun geld niet meer uit te geven aan fossiele energiebedrijven en/of door hun geld weg te halen bij banken die nog investeren in fossiele en nucleaire energie.

De overstap10daagse is een initiatief van milieuorganisatie WISE. Via overstap10daagse.nl kunnen mensen eenvoudig overstappen naar een groene energieleverancier en een duurzame bank. Elke overstap leidt tot duizenden kilo’s CO2 die niet meer uitgestoten worden.

Energie- en financiële sector moet veel sneller in beweging komen

Er komen elk jaar meer groene energiebedrijven bij. Maar de grote, traditionele energiebedrijven veranderen te langzaam en beheersen nog de markt. Het jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van de energiebedrijven toont het aan; vier van de vijf grootste leveranciers die in Nederland actief zijn, scoren een onvoldoende. De grote traditionele banken veranderen ook te traag. De ABN Amro, ING en Rabobank scoren nog steeds een onvoldoende in het jaarlijkse onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, met name op milieugebied.

Divest!

Het wordt tijd dat we met onze portemonnee gaan stemmen. Met ons geld investeren banken in kolen- en kerncentrales, en financieren ze reusachtige mijnen die hele landstreken verwoesten. Met ons geld blijven de fossiele energiebedrijven kolencentrales exploiteren, verzetten ze zich tegen strenger klimaatbeleid en lobbyen ze voor subsidie op de bijstook van biomassa om kolencentrales open te kunnen houden. Dat moet afgelopen zijn.

De overstap10daagse wil mensen een zetje geven om te ‘divesteren’; haal je geld weg bij de vervuilers en stimuleer de bedrijven die écht willen vergroenen; duurzame banken en écht groene energieaanbieders.