You are here

Sjoemelstroom inkoop Rijksoverheid - keerpunt bereikt?

Submitted by Beheerder on Mon, 22/02/2016 - 15:16

Op 19 februari 2016 reageerde Minister van Economische Zaken Henk Kamp op vragen die door Kamerleden van de SP, de PvdA en GroenLinks over de inkoop van elektriciteit door de Rijksoverheid waren gesteld. Een groot deel van de antwoorden is voorspelbaar. De overheid beroept zich in de antwoorden op Europese regelgeving die de definieert wat groene stroom is. Volgens die regels maakt het niet uit waar de stroom gekocht wordt. Voeg er Garanties van Oorsprong (de GvO's, ofwel groencertificaten) aan toe - en ook hier maakt het niet uit waar ze gekocht worden - en je voldoet aan de wet. De Rijksoverheid, en ook veel gemeenten, doet het op deze manier, zo goedkoop mogelijk. Het resultaat: heel veel sjoemelstroom. Maar in de antwoorden op de vragen van GroenLinks zien we voor het eerst een lichtpuntje: in de komende jaren gaat de overheid kijken of de inkoop van Nederlandse certificaten kan worden uitgebreid.

WISE heeft kort geleden een rapport over de inkoop van sjoemelstroom door de Rijksoverheid gepubliceerd. De uitkomsten worden in de antwoorden van de minister bevestigd:

  1. De fysieke stroom wordt gekocht bij de energiebedrijven Delta en E.ON, twee allesbehalve duurzame bedrijven.
  2. De GvO's kwamen in 2015 voor 91% uit Scandinavische waterkracht, sjoemelstroom dus. Verder werd er, bij wijze van proef, Italiaanse (6%) en Nederlandse (3%) windenergie gekocht ter vergroening van alleen het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Nederland is met een aandeel van slechts 5,6% één van de hekkensluiters in de Europese vergelijking als het gaat om het aandeel hernieuwbare energie in de productiemix. WISE vindt dat de Rijksoverheid - met een verbruik van 1 TWh een grootverbruiker van elektriciteit vergelijkbaar met de Nederlandse Spoorwegen - het goede voorbeeld hoort te geven. Overheid, gebruik die enorme inkoopkracht om de productie van meer duurzame energie in Nederland te stimuleren!

Hieronder de cijfers over 2014 en 2015. Zowel 'large' als 'small' hydro uit Noorwegen, Zweden en Finland is sjoemelstroom.   

2014

Hernieuwbare
energiebron

Aantal
gvo’s

Herkomst 

Large hydro

715.000

Noorwegen

Small hydro

250.000

Noorwegen/Zweden

Wind EU

40.000

Italië/Finland

Totaal

1.005.000

 

 

2015

Hernieuwbare
energiebron

Aantal
gvo’s

Herkomst 

Large hydro

680.000

Zweden

Small hydro

232.000

Finland/Noorwegen

Wind EU

58.000

Italië

Wind NL

35.000

Nederland

Totaal

1.005.000

 

WISE verwelkomt de intentie van de overheid om de komende jaren meer Nederlandse GvO's in te kopen. Want door een eerlijke prijs te betalen voor GvO's uit, bijvoorbeeld, Nederlandse wind wordt de bouw van nieuwe windparken in Nederland gestimuleerd. Tegelijk vindt WISE dat ook de keuze van de energieleverancier meer aandacht verdiend. Delta en E.ON winnen stelselmatig de aanbestedingen omdat ze de goedkoopste zijn. Maar ze horen wél tot de grootste vervuilers van Nederland en scoorden in het meest recente onderzoek respectievelijk een 4,4 en een 4,8. Echt groene leveranciers als Pure Energie, Qurrent en Greenchoice maken in het huidige stelsel weinig kans om (een deel van) de aanbesteding te winnen.