You are here

Stop bloedkolen, stap over!

Submitted by Beheerder on Tue, 10/05/2016 - 14:23

Vredesorganisatie PAX heeft op 17 mei 2016 de campagne “Stop Bloedkolen, stap over!” gelanceerd waarin ze streeft naar een einde aan bloedkolen uit Colombia. Met deze campagne zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. PAX roept de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco en de Colombiaanse regering op om zich in te zetten voor genoegdoening van de slachtoffers in de omgeving van deze mijnbouwbedrijven. 


Foto: © PAX / Lize Kraan

Wat zijn bloedkolen?
PAX omschrijft bloedkolen als “kolen waar het bloed van grove en grootschalige mensenrechtenschendingen aan kleeft.” Deze kolen worden gewonnen in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. In deze steenkoolrijke regio, zijn tussen 1996 en 2006 duizenden mensen vermoord, honderden mensen verdwenen en tienduizenden van hun land verdreven door paramilitairen. Volgens het onderzoek “The Dark Side of Coal ” van PAX hebben ex-paramilitairen en getuigen verklaard dat de steenkoolbedrijven Drummond en Prodeco de paramilitairen hebben gesteund met geld, logistieke hulp en strategische informatie. De slachtoffers hebben nooit erkenning of compensatie gekregen voor de leed die hen is aangedaan.

Nederlandse energiebedrijven
Meer dan de helft van de Nederlandse steenkolen komt uit Colombia en 60% daarvan is afkomstig uit de mijnen in Cesar. Europese en Nederlandse energiebedrijven zoals Essent, NuonE.ON en Engie (voorheen Electrabel) kopen steenkolen in bij de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco voor het opwekken van energie. De bedrijven weten van de mensenrechtenschending en de betrokkenheid van hun kolenleveranciers maar kopen nog steeds op grote schaal deze bloedkolen in. PAX roept de Nederlandse energieleveranciers op om te stoppen met het inkopen van kolen, totdat Drummond en Prodeco een betekenisvolle bijdrage leveren aan effectieve genoegdoening van de slachtoffers.


Foto: © PAX / Ronald de Hommel

Kom in actie!
Wil jij ook een einde maken aan de bloedkolen? Voer samen met PAX actie tegen de Nederlandse energiebedrijven die bloedkolen inkopen uit Colombia of stap over via de WISE Groene Energievergelijker naar een groene energieleverancier die vrij is van bloedkolen of fossiele grondstoffen.