You are here

Stroominkoop Nederlandse gemeenten onder de maat

Submitted by Beheerder on Tue, 07/06/2016 - 09:34

Of je nou stroom inkoopt voor je eigen huishouden of voor een  gemeente met honderdduizend inwoners, de twee vuistregels voor écht duurzame inkoop zijn dezelfde:

  • 1: koop bij een écht duurzaam energiebedrijf dat niets van doen heeft met kernenergie en kolen.
  • 2: koop geen sjoemelstroom. Dus geen waterkracht uit Noorwegen en IJsland, wél Nederlandse wind en zon.

Met het oog op de mondiale klimaatdoelstellingen en de gerechtelijke uitspraak dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen is het niet meer dan logisch dat gemeenten hun voorbeeldfunctie vervullen door hun energiebehoefte duurzaam in te kopen. Helaas blijkt uit een onderzoek dat Greenpeace op 7 juni naar buiten bracht dat veel gemeenten dit nog niet goed hebben begrepen.

Maar liefst 167 Nederlandse gemeenten nemen nog kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Als we kijken naar de grootste gemeenten van Nederland ontstaat het volgende beeld: 15 van de 25 grootste gemeenten gaan tegen de eerste vuistregel in en kopen hun stroom bij een leverancier die nog volop stroom uit kolen- en kerncentrales levert. Engie en E.ON, allebei eigenaren van splinternieuwe kolencentrales op de Maasvlakte, zijn hierbij favoriet. Niet alleen Amsterdam en Rotterdam, maar ook een stad met een groen imago als Nijmegen koopt haar stroom in bij E.ON. Den Haag neemt haar stroom af bij Engie.

Ook de tweede vuistregel wordt slecht ter harte genomen: 14 van de 25 grootste gemeenten kopen helemaal geen groene stroom, nemen goedkope sjoemelstroom af of geven niet duidelijk aan waar hun groene stroom vandaan komt.

Er zijn gelukkig ook een aantal positieve uitzonderingen: in totaal 141 gemeentes hebben de stroominkoop goed geregeld, 6 van de 25 grootste gemeenten hebben groene stroom ingekocht bij een echt duurzame energieleverancier; namelijk Utrecht, Eindhoven, Apeldoorn, Enschede, Zaanstad en Alkmaar.

Het rapport van Greenpeace brengt nog een ander aspect aan het licht: gemeenten die externe adviseurs inschakelen om de stroominkoop te regelen eindigen onderaan in het onderzoek van Greenpeace. Van de in totaal 274 onderzochtte gemeenten werkt bijna de helft samen met dergelijke adviesbureaus. Volgens het rapport kreeg 44% daarvan blijkbaar het advies om een bijdrage aan de verduurzaming van Nederland aan anderen over te laten. De adviseurs combineerden de keuze voor een kolen- en kernenergieleverancier met een pakket bestaande uit slechte groene stroom of zelfs grijze stroom.

Met een totaal volume van 2,6 TW zorgen gemeenten voor 2% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Door écht groene stroom te kopen kunnen zij de hieraan verbonden CO2-uitstoot terugbrengen naar nul. Daarnaast kunnen ze hun inkoopkracht inzetten om de markt een duw richting verduurzaming te geven en een voorbeeldrol vervullen binnen de maatschappij.

Op 7 juni startte Greenpeace een campagne om achterblijvende gemeenten over te halen de stroominkoop eindelijk serieus te verduurzamen. Via een online platform kunnen inwoners een petitie starten en de eigen gemeente oproepen om over te stappen naar een écht groene leverancier.

Wil je zelf ook iets bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorzieninig in Nederland? WISE heeft de meest duurzame leveranciers voor je op een rijtje gezet in de WISE Energievergelijker. Je kunt er prijzen vergelijken en direct overstappen.

Download hier het rapport:

Voor gemeenten: