You are here

Tien doldwaze dagen voor overstappen naar duurzame aanbieders

Submitted by Beheerder on Tue, 01/11/2016 - 06:15

(Persbericht WISE, Amsterdam, 1 november)
Overstap10daagse maakt duurzaam doen een fluitje van een cent.

Op 1 november begint de ‘Nationale Overstap10daagse’. Tien dagen lang wordt overstappen op het gebied van energie, voedsel en financiën eenvoudig én voordelig gemaakt. Het doel is om met duizenden mensen tegelijk stappen te zetten vóór het klimaat en een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

De overstap10daagse is een initiatief van milieuorganisatie WISE, in samenwerking met ASN Bank, Sungevity en de Vegetariërsbond. Via de website overstap10daagse.nl kunnen mensen eenvoudig overstappen naar een groene energieleverancier, een duurzame bank, met korting zonnepanelen kopen en op een aantrekkelijke manier kennismaken met vegetarisch eten. Elke stap heeft een enorm positieve impact op het milieu: er worden meteen duizenden kilo’s CO2 minder uitgestoten. Om de overstap naar een klimaatvriendelijkere levensstijl te belonen maken deelnemers kans op mooie prijzen en worden er flinke kortingen gegeven: Zo ontvang je €250 korting op een zonnesysteem, maak je kans op een e-bike, een vegetarische verwenbox en een bedrag van €250 op je pas geopende rekening.

Traditionele energie-, voedsel- en financiële sector in beweging – maar het kan sneller

Er komen elk jaar meer groene energiebedrijven bij. Maar de grote, traditionele energiebedrijven veranderen maar heel langzaam. Het jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van de energiebedrijven toont het aan; vier van de vijf grootste leveranciers die in Nederland actief zijn scoren een onvoldoende. De grote traditionele banken veranderen ook te traag. De ABN Amro, ING en Rabobank scoren nog steeds een onvoldoende in het jaarlijkse onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, met name op milieugebied. De voedselindustrie blijft grote hoeveelheden te goedkope en ongezonde bulkproducten produceren, ten koste van dierenwelzijn en het milieu. 

Nederlander wil duurzamer leven

Veel Nederlanders willen het gelukkig anders. Diverse onderzoeken laten zien dat de consument duurzaamheid steeds belangrijker vindt. De vraag naar duurzame diensten en producten groeit en het aanbod daarmee ook:

Dit jaar zijn er tien energieleveranciers met uitstekende scores waaronder bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en Greenchoice. Inmiddels leveren deze bedrijven al een kwart van de Nederlandse stroom. Daarnaast wekken steeds meer Nederlanders een deel van hun energie zelf op: dit heeft als gevolg dat het aanbod aan efficiënte zonnepanelen en goede installatiebedrijven is de afgelopen jaren ook sterk is toegenomen.
De eerlijke bankwijzer brengt elk jaar in kaart welke banken het beste zijn voor mens en milieu. In 2016 zijn dat ASN Bank, Triodos Bank, en de SNS bank. Deze banken maken momenteel een sterke groei door.
Het aantal (deeltijd) vegetariërs en veganisten groeit spectaculair. In de schappen van de supermarkten groeit het aanbod aan vleesvervangers en andere vegetarische producten.

Dit zijn positieve ontwikkelingen. En wij ondersteunen die ontwikkeling door het de consument nog makkelijker te maken het juiste te kiezen.


Voor meer informatie: Peer de Rijk, directeur WISE, telefoon: 020-6126368

Onderzoeken die aantonen dat de consument duurzaamheid steeds belangrijker vindt: