You are here

VARA Groen Licht start campagne groene stroom

Submitted by Beheerder on Tue, 05/01/2016 - 14:48

De VARA is op maandag 4 januari gestart met het nieuwe programma Groen Licht, een wekelijks journalistiek reportageprogramma over groene feiten en fabels met Brecht van Hulten en Milouska Meulens. Vast onderdeel van het programma is het onderdeel 'Ik wil Groen Licht' waarin de programmamakers iedereen willen aansporen om over te stappen op groene stroom: van consument tot bedrijf, van overheid tot vereniging. "Als wij dit allemaal doen, stoten we minder broeikasgassen uit en veroorzaken we minder luchtvervuiling".

Op de website van Groen Licht wordt het een en ander helder uitgelegd: overstappen op groene stroom is heel simpel, maar het is belangrijk op te letten bij de keuze. Twee belangrijke tips:

 1. Kies Nederlandse groene stroom van zon of wind. Zo weet je zeker dat het echt groene stroom is.
 2. Kies een energieleverancier die niet investeert in fossiele- of kernenergie. Zo weet je zeker dat jouw geld niet alsnog wordt geïnvesteerd in een kolen- of kerncentrale.

Markus Schmid, campagneleider 'Groene stroom? Ja graag!' bij WISE legde het uit in de eerste uitzending. Bekijk het filmfragment:

Om duidelijk te maken welke energieleveranciers echt groen leveren en groen doen, doet Wise Nederland samen met andere organisaties elk jaar uitgebreid onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. In oktober 2015 is een ranking gepubliceerd waarop te zien is welke energieleveranciers de groenste en wie de grootste vervuilers zijn

Dit is de top 5 groene leveranciers:

 1. DE Unie
 2. Pure Energie
 3. Qurrent Nederland B.V.
 4. Vandebron
 5. Greenchoice

Dit zijn de 5 grootste vervuilers:

 1. Essent
 2. Atoomstroom
 3. DGB (De Groene Belangenbehartiger)
 4. NUON
 5. SEPA Green

Groene stroom goedkoper dan grijze stroom!

Groene stroom is naast goed voor het milieu, ook nog eens goedkoper. Uit een prijsvergelijking van WISE op 14-12-2015 blijkt dat:
Voor 3500 kWh per jaar (elektriciteitsverbruik gemiddeld gezin)
Bij Qurrent (goedkoopste groene voorloper) = € 560,- per jaar
Bij Electrabel (goedkoopste grijze energieleverancier = € 565,- per jaar
Een gemiddeld gezin is met écht groene stroom dus € 5,- goedkoper uit. Geen enkele reden meer om nog vervuilende grijze stroom te gebruiken.

Bekijk uw eigen situatie, maak gebruik van de WISE groene stroom vergelijker en stap over op groen licht!