Kennisdossier Groene stroom
3 minuten

Wat is groene stroom?

Stroom is een veelgebruikt woord voor elektriciteit, of preciezer nog: bewegende elektrische ladingen. De bewegende deeltjes, dat zijn uiteindelijk de elektronen en – voor ons verhaal belangrijk – alle elektronen zijn gelijk. Je kunt met ‘groene stroom’ precies hetzelfde als met ‘grijze stroom’. 

Het verschil tussen ‘groene’ en ‘grijze’ stroom gaat over de manier waarop de elektriciteit is gemaakt. Werd de stroom opgewekt uit eindeloos hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, door middel van bijv. een windturbine of een zonnepaneel? Dan noemen we het groene stroom. Werd de stroom geproduceerd in kolen-, aardgas- of kerncentrales? Dan noemen we het grijze stroom. In het geval van een kolencentrale wordt de stroom gemaakt door het verbranden van kolen. Kolen zijn fossiele grondstoffen, vaak uit diep gelegen aardlagen. Kolen zijn eindig, ze kunnen slechts één keer worden verbrandt en zijn dus niet hernieuwbaar. Daarnaast veroorzaakt het verbranden van kolen een enorme uitstoot van giftige stoffen waaronder grote hoeveelheden CO2 – superslecht voor het milieu en het klimaat! 

Groene en grijze stroom zijn niet van elkaar te onderscheiden 
Groene en grijze stroom worden door elkaar op een en hetzelfde elektriciteitsnet gebracht. Vanaf dat moment zijn ze niet meer van elkaar te onderscheiden. Aan de stroom die uit jouw stopcontact komt, kun je dus niet meer zien (of meten) of het groen of grijs is. Laat staan dat het traceerbaar zou zijn waar de stroom precies geproduceerd is.  

Vergelijk het met een bankrekening. Als je geld hebt verdient, wordt dit op jouw bankrekening bijgeschreven. Als je dan een tijdje later in een winkel pint, zal de bank het gepinde bedrag van jouw rekening afschrijven. Je kunt je dan afvragen of het geld waarmee je in de winkel hebt betaald, precies hetzelfde geld is als wat je eerder op uw bankrekening zette, maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Je kunt er behoorlijk zeker van zijn dat de bank precies zo veel geld teruggeeft als wat je zelf eerst op jouw rekening had gezet. Met stroom is dat net zo. Je gebruikt een bepaalde hoeveelheid stroom van het stroomnet en jouw stroombedrijf zorgt ervoor dat precies deze hoeveelheid stroom ook aan het stroomnet wordt geleverd. 

Hoe weet je dan dat je écht groene stroom krijgt?

Wanneer je besluit groene stroom te nemen gaat jouw stroomleverancier groene stroom certificaten kopen bij groene stroom producenten zoals wind- of zonneparken, waterkracht- of biomassacentrales. Met deze certificaten bewijzen de leveranciers dat de verkochte hoeveelheid stroom is geproduceerd op een duurzame manier. Als ze deze certificaten hebben mogen ze de stroom leveren als groene stroom, zonder dat ze ook daadwerkelijk de stroom afnemen van deze duurzame bron. Vaak kopen leveranciers grijze stroom in maar vergroenen dit met goedkope certificaten uit het buitenland.

Wil je er zeker van zijn dat de stroom die jij gebruikt echt ‘groen’ is, en bijdraagt aan de energietransitie? Gebruik dan de WISE groene energievergelijker. Hier vind je aanbiedingen van de meest duurzame energieleveranciers uit ons jaarlijkse onderzoek. Als je overstapt naar een van deze energieleveranciers krijg je gegarandeerd groene stroom en stimuleer je de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. 

Meer over Groene stroom


Artikel

Een handleiding voor de afkortingen van de groene stroomcontracten: wat zijn VPPA’s, PPA’s en GvO’s?

4 minuten

Artikel

Standalone Biomassacentrales

9 minuten