You are here

Werkconferentie - GvO's maken het verschil

Submitted by WISE on Mon, 16/12/2013 - 14:15

WISE verzorgde op 12/12/2013 een werkconferentie over de handel in GvO’s (Garanties van Oorsprong, de groencertificaten voor duurzame elektriciteit) voor producenten en zakelijke afnemers van decentrale duurzame elektriciteit. Op deze pagina verschijnt informatie die deels na afloop van de conferentie is geplaatst om de deelnemers op de hoogte te houden.

Drie thema’s kwamen tijdens de conferentie aan de orde:

1)    Elektriciteit slim aanbesteden

Bij het inkopen van groene stroom kan een splitsing worden gemaakt tussen de basislevering (de elektriciteit) en de erbij behorende certificaten (GvO’s).  Mits slim gedaan kan een gemeente, bedrijf of andere instelling hierbij flink besparen én waarde creëren voor een lokaal duurzame energie project. 

2)    GvO’s voor een betere prijs verkopen

Windcoöperaties, windboeren of zonnecollectieven kunnen meer uit GvO’s halen. Maar dan moeten zij wel even wakker worden. Door sommige energiebedrijven worden GvO’s weggemoffeld in onduidelijke contracten en lopen de producenten inkomsten mis.

3)    Een non-profit handelshuis voor GvO’s

Milieuorganisatie WISE is door de campagne Groene stroom? Ja Graag! al vele jaren specialist op het gebied van elektriciteit. WISE is ervan overtuigd dat door vraag en aanbod van GvO’s slim aan elkaar te koppelen een impuls aan de productie van méér duurzame energie in Nederland kan worden gegeven. Daarom denkt WISE erover een non-profit handelshuis in GvO’s te starten. Een kansrijke strategie?

De organisator van de conferentie was WISE, wisenederland.nl, telefoon 020-6126368. De conferentie kwam tot stand met de ondersteuning van de Triodos Foundation.

Sprekers

  • Thijs de la Court (wethouder gemeente Lochem)
  • Monique Sweep (directeur coöperatie Deltawind)
  • Vincent Smeele, Green Spread
  • Markus Schmid (campagneleider Groene Stroom/WISE) & Douwe Kunst (ambtenaar gemeente Lochem)
  • Dagvoorzitter: Peer de Rijk (directeur WISE)

De presentaties van de sprekers vindt u hieronder.