You are here

WISE geeft energievergelijkers duurzaam duwtje

Submitted by Beheerder on Mon, 27/02/2017 - 15:11

Op 6 februari ’17 publiceerde WISE een onderzoek naar de duurzaamheid van online energievergelijkers. Wat bleek: van de 80 onderzochte websites levert driekwart misleidende resultaten op! De dagen na het rapport kregen we veel telefoontjes van de bedrijven die deze vergelijkers runnen; ze wilden het allemaal beter doen, wilden dat graag aan ons melden en vroegen ons soms om advies. Daisycon, de minst duurzame aanbieder van vergelijkingsmodules gooide onmiddellijk het roer om.

Daisycon

De Daisycon website groeneenergievergelijken.com werd in het onderzoek als de grootste greenwasher uit de branche aangewezen. Nu, nog geen drie weken later, is er heel prominent een filter ‘groen uit NL van duurzame leverancier’ geplaatst. En die werkt perfect: als de filter wordt aangevinkt verschijnen alléén nog maar écht duurzame energiebedrijven. Per stroomleverancier worden er nu keurig de waarderingscijfers uit onze groene stroomleveranciers-ranking aangegeven en er wordt direct getoond of het gas CO2 gecompenseerd is. De nieuwe filter verschijnt trouwens niet alleen op groeneenergievergelijken.com maar ook gelijk op zo’n 25 andere sites die aangesloten zijn bij Daisycon.

EasySwitch / overstappen.nl

EasySwitch, één van de grote spelers in de vergelijkingsbranche scoorde een 6,8 in het onderzoek. Reden voor het Amsterdamse bedrijf om te twitteren dat ze aan de slag gingen om het beter te doen.

Independer

Ook Independer laat weten stappen te zetten om klanten duurzamer te laten kiezen: “we tonen van elk contract het percentage groene energie, maar het kan zijn dat de energieleverancier niet volledig duurzaam is. In de toekomst willen wij de groenheid van de leverancier ook tonen, zodat klanten deze informatie mee kunnen nemen in hun keuze.” WISE helpt ze hier graag bij. 

Energieleveranciers.nl

Het groene filter van vergelijkingssite energieleveranciers.nl werd in het onderzoek nog slecht beoordeeld omdat die, eenmaal aangevinkt, doodleuk Essent toonde, de grootste vervuiler onder de Nederlandse stroomleveranciers. Nu verschijnt er een mooi aanbod met écht duurzame bedrijven als de filter 100% groen wordt aangevinkt! Een minpuntje blijft wel dat er naast aantoonbaar groene stroomleveranciers ook bedrijven worden getoond die nog helemaal niet zijn onderzocht.

Pricewise

Na publicatie van het onderzoek benaderde ook Pricewise (dat slechts een 2,5 had gescoord in het onderzoek) ons met vragen. Kort daarna verbeterde het bedrijf verkeerd ingevoerde teruglevertarieven - belangrijk voor mensen met veel zonnepanelen. Mooi. Maar helaas zet het bedrijf nog geen stappen om de ‘groen uit Nederland’-filter te verbeteren. In plaats van uitsluitend écht groene energiebedrijven te tonen krijgt de klant er nog steeds vervuilende bedrijven als Engie (eigenaar kolencentrale Maasvlakte) en Delta (eigenaar kerncentrale Borssele) voorgeschoteld. Het aangeboden groene product van Delta bevat zelfs nog grijs gas! Betrokkenheid bij kernenergie en een product met grijs gas - dat is wat je bij Pricewise kunt krijgen als je de groene filter gebruikt.

Grote verantwoordelijkheid

1,3 miljoen huishoudens wisselen jaarlijks van energieleverancier en bijna 40% daarvan gebruiken ter oriëntatie een online energievergelijker. De vergelijkingsbranche heeft vanwege haar sturende vermogen een grote verantwoordelijkheid om klanten goed te informeren over de duurzaamheid van het energieaanbod. Toen WISE in 2015 het eerste onderzoek naar de duurzaamheid van de energievergelijkers publiceerde werd de branche wakker. Een aantal gingen ook in meer of mindere mate verduurzamen. Na het recent gepubliceerde tweede onderzoek worden wederom stappen in de goede richting gemaakt. Maar sommige bedrijven blijven achter: het besef dat je als online vergelijker een belangrijke rol speelt om fossiele energie uit te bannen is met name bij Pricewise helaas nog niet helemaal doorgedrongen.