You are here

WISE rapport 'energie vergelijken' blijkt hot issue

Submitted by Beheerder on Mon, 23/03/2015 - 15:06

WISE heeft 46 (!) vergelijkingssites voor energie onderzocht en geanalyseerd wat de impact van deze sites op de energietransitie is.  De belangrijkste conclusie uit het rapport dat op 14 maart verscheen was dat het milieu een ondergeschoven kindje is; mensen die een milieubewuste keuze willen maken kunnen beter geen gebruik maken van de energievergelijkers.

Veel media-aandacht

Trouw opende in de papieren krant op zaterdag 14 maart met een bericht over het WISE onderzoek naar de online energievergelijkers. NU.nltelegraaf.nl, het Financieel Dagblad - praktisch alle grote nieuwsplatforms namen vervolgens ons persbericht over. Bijzonder blij waren we met een uitgebreide reportage van Vroege Vogels op radio 1 waarin Markus Schmid (WISE, auteur van het onderzoek) en Peer de Rijk (direceur WISE) aan de PC demonstreren wat er mis kan gaan bij het gebruiken van een vergelijker. Zeer opmerkelijk was ook een hoofdredactioneel commentaar in Trouw op17 maart. Ze waren het met WISE eens: "Kritische consument moet verder kijken dan de vergelijkingssite. Wie echt wil kiezen voor groen kan zich beter elders oriënteren".

Energievergelijkers willen het beter doen

Na de haast overweldigende media-aandacht voor het rapport regende het reacties op het WISE kantoor. Enkele energievergelijkers gaven direct te kennen dat ze aan de slag willen en betere groene vergelijkingen op hun sites mogelijk willen maken. Hierover gaan we de komende tijd graag in gesprek met deze partijen. Dat is natuurlijk precies het effect waarop we hadden gehoopt.

Kritiek

Natuurlijk waren er ook kritische reacties. Onze zeer principiële insteek als het gaat op de beoordeling van de duurzaamheid van de stroomleveranciers riep discussie op. WISE zegt: "kijk naar de bedrijven als geheel en niet naar hun groene producten!". De enige vergelijkingssite waar al eerste stappen zijn gezet om dit uitgangspunt daadwerkelijk toe te passen is vooralsnog de site van de Consumentenbond die in samenwerking met Pricewise is opgezet.

Kritiek kwam ook op de stelling dat vergelijkers slechts de energiebedrijven weer zouden geven waar afspraken over kickbackfees mee zijn gemaakt en het overzicht dus niet compleet zou zijn. Dat hadden we beter niet zo absoluut kunnen stellen. Het aantal energiebedrijven dat op de vergelijkers verschijnt is inderdaad zeer representatief. WISE heeft vooral gekeken naar de relevante posities in de vergelijkers, en die worden in de praktijk altijd ingenomen door energiebedrijven waar de vergelijkers commerciële afspraken mee hebben.

Ook een rectificatie is op z’n plek: In het overzicht van de 46 energievergelijkers wordt ten onrechte de indruk gewekt dat energieleveranciers.nl gelieerd zou zijn aan Switch Company. Dit is blijkbaar niet het geval.