You are here

Fukushima, voor eeuwig een ramp?

Submitted by WISE on Sun, 09/03/2014 - 00:00

De kernramp in Japan werd veroorzaakt door hoogmoed, menselijk en technisch falen. De ramp zal nog decennia lang gevolgen hebben, met veel slachtoffers. Op 8 maart 2014 organiseerden Hope Step Japan en WISE een herdenkingsmanifestatie in Amsterdam met Japanse muziek, dans en eten. 

Maar ook met sprekers uit Japan en Nederland. Toon uw betrokkenheid en kom, we bieden een interessant programma. De tsunami en de aardbeving die de Japanse oostkust troffen op 11 maart 2011 waren niet te voorzien, maar dat de kerncentrales aan de kust hier zo slecht tegen bestand bleken was wel te wijten aan keuzes die de Japanse overheid en de nucleaire industrie in de jaren daarvoor gemaakt hadden. Jaren later is de situatie in Fukushima nog steeds zorgwekkend. De situatie is absoluut nog niet onder controle, lees bijvoorbeeld het overzicht dat publicist Herman Damveld schreef voor het Technies Weekblad (30 september 2013). Op onze Engelstalige site en in ons blad, de Nuclear Monitor, publiceren we met enige regelmaat updates over de situatie en de gevolgen. In Nederland proberen we de aandacht vast te houden door activiteiten te organiseren, samen met de Japanse gemeenschap in Nederland, verenigd in Hope Step Japan. 

Op 4 september 2013 gaf professor Turkenburg een mooi overzicht van de stand van zaken in Fukushima. Een beangstigend overzicht, want het makat duidelijk dat er nog tientallen problemen zijn die de Japanse overheid en Tepco, de eigenaar van de rampreactoren, niet onder controle hebben. De presentatie was het belangrijkste programma-onderdeel van een avond die WISE samen met Hope Step Japan organiseerde. 

Op 9 maart 2012 organiseerden HopeStepJapan en WISE een herdenkings-manifestatie in Amsterdam. Behalve muziek, dans en een minuut stilte voor de slachtoffers van de driedubbele ramp die Japan trof waren er ook sprekers uit Nederland en Japan. WISE gaf een presentatie over de stand van zaken in de wereldwijde kernenergie-discussie. De ramp werd op vele tientallen plaatsen over de hele wereld herdacht, vaak meet acteis tegen kernenergie. Op 10 maart 2013 gingen we met zo’n 150 Nederlanders naar de demonstratie in Tihange, Belgie. Samen met GroenLinks Limburg organiseerde WISE de bussen. Uit Amsterdam ging een groep van 15 Japanners mee. Voor velen  van hen was het de eerste demonstratie die ze meemaakten

De demonstratie werd georganiseerd door Belgiese milieugroepen en ondersteund door enkele organisaties uit Belgie, Duitsland en Nederland. Bij de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 zijn in het reactor vat duizenden kleine haarscheurtjes geconstateerd, reden om ze stil te leggen. De Belgische toezichthouder FANC heeft nog veel vragen en op 7 maart werd duidelijk dat Doel 3 niet voor eind mei opgestart zal worden. Tihange 2 wordt wellicht iets eerder  weer opgestart maar ook in Belgie neemt de druk vanuit de milieubeweging toe; je kunt pas weten of de reactoren echt veilig zijn als je ze abrupt stillegt (bv. door heel snel de koeling weg te laten vallen –wat in Fukushima ook gebeurde). En dat wil je nu juist niet willens en wetens uitproberen – want het kan dan dus ook helemaal mis gaan. Een duivels dilemma waar maar 1 oplossing voor bestaat;  de centrales niet meer opstarten.

De bevolking van Limburg maakt zich grote zorgen over de veiligheidssituatie in Tihange. Op 12 januari 2013 werd er in Maastricht al door 1500 mensen gedemonstreerd om de eis voor definitieve sluiting kracht bij te zetten. De demonstratie was een groot succes. WISE was er bij en leverde onder andere het 'lachende zonnetje', al decennia het symbool van de strijd tegen kernenergie en voor een schone, betaalbare en eerlijke energievoorziening.