You are here

Nucleaire veiligheid - het venijn zit in de staart

Submitted by WISE on Fri, 14/03/2014 - 14:41

(14 maart 2014) De Polderbaan bij Schiphol wordt een parkeerplaats voor een slordige 50 'Air Force One' vliegtuigen van regeringsleiders. 13.000 Agenten worden ingezet, het halve land wordt afgesloten en er vliegen permanent twee F16's boven de westkust. Waarom? Omdat er gepraat gaat worden over beveiliging van nucleaire materialen. "Er is nu eenmaal veel nucleair materiaal, hoe moeten we er voor zorgen dat dat uit handen blijft van mensen die daar kwaad mee willen". Over de bron, de oorzaak, mag eigenlijk niet gepraat worden. Dat is in belangrijke mate de nucleaire industrie. WISE heeft een rapport gemaakt dat juist gaat over de oorzaak van het probleem; de civiele nucleaire industrie. Het beschrijft de gevaren van het mogelijke gebruik van nucleaire explosieven door terroristen, mogelijke aanvallen op nucleaire installaties met conventionele wapens en grootschalige nucleaire ongelukken. Hierbij worden drie aspecten van de problematiek belicht:

  • Productie en beschikbaarheid van splijtbare materialen geschikt voor nucleaire bommen.
  • Rol van computermodellen in de perceptie van nucleaire veiligheid. Natuurlijke verschijnselen en natuurwetten die inherent veilige kernenergie onmogelijk maken. Mechanismen van grootschalige rampen zoals Tsjernobyl en Fukushima.
  • De gespannen relatie tussen enerzijds de nucleaire veiligheid en anderzijds het economisch paradigma van de nucleaire industrie in combinatie met een cultuur van bagatelliseren van risico's.

Het rapport is Engelstalig en ook in in gedrukte vorm beschikbaar, stuur ons een mailtje als u het op papier wilt ontvangen. De Nederlandstalige samenvatting is als pdf beschikbaar.   

De nucleaire industrie komt ook bijeen, van 23 tm. 25 maart, in Amsterdam. WISE voert daar ook, samen met anderen, actie.