You are here

Nuclear Summits - Laat jouw stem horen!

Submitted by WISE on Wed, 29/01/2014 - 16:37
Acties tegen civiel en militair gebruik van kernenergie

De Nuclear Summits zijn momenteel het gesprek van de dag. In het kader van de wereldtop Nuclear Security Summit (NSS) die in Den Haag op 24 en 25 maart 2014 plaatsvindt, organiseert URENCO een side event – de Nuclear Industry Summit (NIS) van 23 - 25 maart 2014 in Amsterdam. De internationale nucleaire industrie komt hier bijeen. We willen laten zien dat we het niet eens zijn met proliferatie, civiele en militaire gebruik van kernenergie.

Het Landelijk Platform tegen Kernenergie (LPTK) organiseert daarom o.a. samen met WISE en LAKA acties op 24 maart rondom de Beurs van Berlage waar de NIS plaatsvindt. Iedereen is welkom in onze picket-line (centrale actie)!

Wat: Picket-line en meer actievormen
Wanneer: Maandag, 24 maart 2014, van 07:15 – 10:00 uur (ochtend)
Waar: Ingang Beurs van Berlage, Damrak 243, 1012 ZJ Amsterdam
Meer informatie: www.stopkernenergie.nl en www.wisenederland.nl
Contact: energietransitie[at]wisenederland.nl

---

Uitnodiging: Filmavond op 23 maart


Daarnaast vindt een filmavond op 23 maart plaats. LAKA organiseert deze avond met anti-kernenergiefilms en WISE draagt o.a. bij met een boeiende presentatie van Anthony Lyamunda. Hij is projectpartner in een project over uraniummijnbouw (WISE is projectcoördinator) en vertelt van zijn ervaringen uit Tanzania.

Wat: Filmavond met presentaties en discussie
Wanneer: Zondag, 23 maart van 20:30 – ca. 22:30 uur
Waar: in Café Budapest, Pesthuislaan (trapje achter Buddha-beeld), WG-Terrein complex Paviljoen 2, Amsterdam
Kosten: gratis

---

Take the toys from the boys


De Nuclear Industry Summit brengt tientallen directeuren van grote kernenergie-bedrijven bij elkaar. WISE voert samen met anderen actie.

24 maart: Picket-line bij de Beurs van Berlage.  Van 07.00 tot 10.00 demonstreren we tegen de lobby-bijeenkomst van de nucleaire top in de Beurs van Berlage.

Waarom ze in Amsterdam zijn? Omdat tegelijkertijd in Den Haag de Nuclear Security Summmit plaatsvind, de grootste conferentie ooit in Nederland gehouden. De nucleaire lobbyisten maken van de gelegenheid gebruik om de zegeningen van kernenergie over het voetlicht te brengen. Minister Kamp van Economische Zaken komt het congres in Amsterdam openen. Geplaagd door verzet tegen gaswinning en kolencentrales blijft hij kernenergie propageren. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Urenco, de multinational die voor tientallen kerncentrales het uranium verrijkt. Op zondag komen ze bijeen in Hotel Krasnapolsky om samen te genieten van de film Pandora's Promise die 'uit oprechte bezorgdheid over klimaatverandering door fossiele brandstoffen' kernenergie naar voren schuift als het enige dat ons nog kan redden. Op maandag praten ze de hele dag in de Beurs van Berlage en op dinsdag gaan ze op excursie. Ze kunnen kiezen uit een bezoek aan de COVRA, de reactor in Petten, de verrijkingsfabriek in Almelo of de kernreactor in Delft.

WISE gaat met Laka en het LPTK samen actie voeren. Het geeft in onze ogen geen pas om in de maand dat de nucleaire ramp in Fukushima wordt herdacht, te komen pleiten voor de bouw van nog meer kerncentrales.