You are here

Pensioenfondsen: Haal je geld uit Tihange

Submitted by Beheerder on Wed, 18/10/2017 - 14:36

Er zijn drie Nederlandse pensioenfondsen die veel geld belegd hebben in Engie, eigenaar van de brakke kerncentrales in Tihange en Doel (Belgie). Dat zijn het ABP (116 miljoen), Zorg&Welzijn (34 miljoen) en Metaal&Techniek (63 miljoen). De SP voert actie om ze te bewegen daarmee te stoppen. Op 30 oktober gaat een actiebus langs de hoofdkantoren van de drie fondsen.

De kerncentrales bij Doel en Tihange zijn verouderd en gevaarlijk. De Belgische kerncentrales draaien mede dankzij Nederlands pensioengeld. In totaal hebben Nederlandse pensioenfondsen een kwart miljard geïnvesteerd in de eigenaar van de centrales Engie. Terwijl bv. de Limburgse gemeenten en de Provincie eisen dat de centrales gesloten worden dragen alle ambtenaren via hun pensioengelden bij aan het openhouden van de centrales... 

Stuur Tihange met pensioen

Op 30 oktober organiseert de SP een bustoer langs de drie pensioenfondsen die het meeste geld hebben belegd in Engie. Ze vragen de fondsen een manifest te ondertekenen waarin Engie opgeroepen wordt de 'rommel-reactoren' te sluiten. Doet Engie dat niet dan roept de SP de pensioenfondsen op de aandelen te verkopen. En het leuke is; iedereen kan mee in de bus ! Hoe meer mensen meegaan hoe duidelijker het signaal aan de fondsen; Tihange en Doel moeten met pensioen. Om je op te geven of meer informatie te krijgen kun je contact opnemen met hleeman@sp.nl.

Op 28 september jl. organiseerde het ABP zelf een 'webinar' over haar beleggingsbeleid onder het motto 'Praat mee over de duurzame keuzes van ABP’. Daar werd door een antikenenergie-activist en deelnemer aan het ABP pensioenfonds een vraag gesteld over de beleggingen in Tihange en Doel. Het betreffende stukje begint om 30:52 en duurt tot 33:13. Het ABP zegt serieus in gesprek te zijn met Engie en op basis van onafhankelijk  onderzoek naar de veiligheid een besluit te zullen nemen over het al dan niet terugtrekken van de beleggingen.   

Op 2 november organiseert Nederland Fossiel Vrij een avond over en met de pensioenfondsen over hun belegginsgbeleid. Daar kun je ook vragen stellen aan bestuurders van verschillende fondsen over hun belang in de wrakke kerncentrales.